Verdragspolis: krijg zorg in Nederland vergoed

  • U heeft een buitenlandse ziektekostenverzekering
  • U woont in Nederland en wilt hier zorg kunnen krijgen
  • U wilt een vergoeding voor uw Nederlandse zorgkosten
Registreer u voor Verdragspolis

Deze informatie is aangepast op: 23 december 2021

Wat is de Verdragspolis?

U woont in Nederland. Dus als u hier zorg nodig heeft, wilt u dat deze gewoon zonder moeite vergoed wordt. Ook al heeft u een ziektekostenverzekering in het buitenland. De Verdragspolis regelt dit, zonder dat u extra premie betaalt.

Voor wie is de Verdragspolis?

U kunt zich registreren voor de Verdragspolis als u:

  • in het buitenland werkt of een uitkering of pensioen uit het buitenland ontvangt, en
  • in Nederland woont en verzekerd bent in een EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus (alleen het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië en Zweden.

Zo werkt de Verdragspolis

Met de Verdragspolis krijgt u zorg in Nederland vergoed alsof u in Nederland verzekerd bent. De vergoedingen zijn gelijk aan die van de CZ Zorg-op-maatpolis. Zorg in het land waar u verzekerd bent, krijgt u vergoed via uw reguliere buitenlandse zorgverzekering.

Omdat u al premie betaalt aan uw buitenlandse ziektekostenverzekeraar, hoeft u voor de Verdragspolis geen premie meer te betalen. Wel betaalt u soms verplicht eigen risico voor de zorg die u in Nederland krijgt.

Naast vergoedingen uit de Verdragspolis maakt u ook aanspraak op zorg volgens de Wlz (Wet langdurige zorg). Dit kan zorg in natura zijn, zoals opname en verpleging in een zorginstelling.

Tip! Meer zekerheid met een aanvullende verzekering

Wilt u een uitgebreidere vergoeding voor zorg in Nederland? Bijvoorbeeld voor fysiotherapie of tandartskosten? Kies dan voor één van de aanvullende verzekeringen van CZ. Voor de aanvullende verzekering betaalt u wel premie.

Stap voor stap registreren voor de Verdragspolis

  1. Vraag een Verdragsformulier aan

    Het Werkt u in een EU- of EER-land, Zwitserland of een verdragsland? Dan hebt u het verdragsformulier 106 of S1 nodig. Krijgt u uit één van deze landen een pensioen of een uitkering? Dan hebt u het verdragsformulier 121 of S1 nodig. U kunt het verdragsformulier aanvragen bij uw buitenlandse zorgverzekeraar. vraagt u aan bij uw buitenlandse ziektekostenverzekeraar. Zonder formulier kunnen we uw registratie nog niet compleet maken.

  2. Stuur ons enkele gegevens

    Stuur ons de gevraagde documenten en gegevens. Bijvoorbeeld het Verdragsformulier dat u van uw buitenlandse ziektekostenverzekeraar heeft ontvangen. Als u het registratieformulier heeft ingevuld, ziet u om welke gegevens het gaat en hoe u ze naar ons toe kunt sturen.

Registreer u voor de Verdragspolis

Of voeg een gezinslid toe aan een bestaande Verdragspolis. Het toevoegen van één of meer gezinsleden kan alleen als ze geen eigen verplichte basisverzekering in Nederland mogen hebben.

Registreren Verdragspolis Gezinsleden toevoegen
Vrouw leest een brief

4 dingen die u moet weten als u een Verdragspolis hebt

  • Heeft u zorg in Nederland gehad? Dan regelen wij dit met uw zorgverzekeraar in het buitenland. U hoeft hier zelf niets voor te doen.
  • Betaalt u eigen risico voor uw zorg? Dan brengen we dit bij u in rekening.
  • U heeft als verdragsverzekerde geen recht meer op zorgtoeslag. Geef dit door aan de Belastingdienst.
  • Verandert uw situatie? Geeft dit dan binnen 4 maanden aan ons door. Bijvoorbeeld als u stopt met werken in het buitenland, een gezinslid gaat werken of u of een gezinslid een uitkering krijgt. U heeft dan misschien geen recht meer op de Verdragspolis. Lees meer in de CAK-regeling '(VOZD)'.

Veelgestelde vragen

CZ is sinds 2006 door de overheid aangewezen als 'Orgaan van de woonplaats'. Daarmee zijn wij de enige zorgverzekeraar in Nederland waar personen die in het buitenland verzekerd zijn zich registreren als verdragsverzekerde.

Misschien. Uw partner kan zich registreren in de Verdragspolis als hij of zij:

  • zelf geen inkomen heeft
  • zelf in het buitenland werkt
  • een pensioen of een uitkering uit het buitenland ontvangt
Als uw partner zelf in Nederland werkt of een pensioen of uitkering uit Nederland ontvangt, moet hij of zij een basisverzekering in Nederland afsluiten.

Kinderen kunt u registreren als:

  • ze jonger zijn dan 18 jaar en niet werken
  • u geen partner heeft
  • uw partner ook een Verdragspolis heeft

U verzekert uw kinderen via een gewone Nederlandse zorgverzekering als:

  • uw kind zelf in Nederland werkt, het maakt niet uit hoe oud hij of zij is
  • uw partner in Nederland werkt of een Bijvoorbeeld een Werkeloosheidsuitkering (WW), Ziektewetuitkering (ZW), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering-uitkering (WAO) of Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen-uitkering (WIA). heeft
  • uw kind 18 jaar of ouder is en geen inkomsten heeft uit Nederland of uit het buitenland

Een bijbaantje wordt ook gezien als werk.

 

Deel uw ervaring

U heeft net het Verdragspolis-formulier ingevuld. Hoe heeft u dit ervaren?

Geef uw feedback aan Your Europe

Heeft u nog vragen over de Verdragspolis?