Gepersonaliseerde zorg
Goede zorgt valt of staat bij hoe de patiënt de zorg en het resultaat daarvan ervaart. Daarom staan bij gepersonaliseerde zorg de persoonlijke wens, voorkeuren en eigenschappen van de patiënt centraal. En niet langer de ziekte of aandoening.
Omdat de gemiddelde patiënt niet bestaat
Omdat iedere patiënt uniek is en de gemiddelde patiënt niet bestaat, is het belangrijk dat patiënten maatwerk krijgen in hun behandeling. Wij willen dat ze samen met hun arts keuzes kunnen maken op basis van informatie die past bij hun eigen situatie. Met bijvoorbeeld analyses uit bloedafnames of scans en wiskundige voorspellingsmodellen kunnen artsen steeds beter vooraf inschatten of er tijdens bijwerkingen kunnen optreden. Maar ook of een behandeling voor die ene patiënt wel aan zal slaan. Arts en patiënt kunnen met deze informatie samen de voor- en nadelen van alle behandelopties bespreken en dus ook samen beslissen welke behandeling het best past bij de wensen en behoeften van de patiënt.
Gepersonaliseerde zorg bij kanker
Gepersonaliseerde zorg is nog volop in ontwikkeling. CZ zet zich samen met zorgverleners in om nieuwe technieken en processen die gepersonaliseerde zorg (in de toekomst) mogelijk maken ook snel in gebruik te kunnen nemen. We brengen partijen samen en ondersteunen diverse initiatieven in Nederland zowel aan de ontwikkel- als aan de implementatiekant. Zodat we bij goede resultaten ook snel kunnen opschalen en gepersonaliseerde behandelingen breed beschikbaar te krijgen in Nederland.
CZ is nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technieken en processen voor onder andere:
-
Borstkanker
We zijn betrokken bij de ontwikkeling van een gepersonaliseerde keuzehulp voor vrouwen met borstkanker. De keuzehulp laat zien of vrouwen een hoge of lage kans hebben op terugkeer van borstkanker. Met de uitkomst kunnen patiënt en arts samen beter beslissen of chemotherapie wel of niet gewenst is.
-
Longkanker
We zorgen dat DNA- en RNA-testen voor longkankerpatiënten met een specifieke diagnose maar op een aantal plekken in Nederland worden gedaan. Dit verkleint de verschillen in de testen, waardoor de kwaliteit verbetert en zorgt voor betere toegankelijkheid.
-
Uitgebreide diagnose bij primaire tumor onbekend
We zorgen dat kankerpatiënten met Primaire Tumor Onbekend (PTO) in aanmerking komen voor een uitgebreide DNA-diagnose in een expertisecentrum. Bij PTO-patiënten is niet precies duidelijk wat de bron van de uitzaaiing is. In het expertisecentrum wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken. Hierdoor wordt een goede, passende behandeling sneller gevonden.
-
Darmkanker
We nemen deel aan COIN, een vereniging die zich inzet voor een meer gepersonaliseerde behandeling van darmkanker waardoor onderbehandeling kan worden voorkomen.
Dit doen we ook
- Onderzoek IVF/ICSI-behandeling
We doen onderzoek naar een test die vooraf kan bepalen hoe groot de kans is op een succesvolle IVF/ICSI-behandeling in een bepaalde periode.
- Onderzoek dosering antidepressiva
We doen onderzoek naar de juiste dosering van antidepressiva. Wangslijm van patiënten wordt onderzocht om zo vooraf de juiste dosering vast te stellen. Dit voorkomt onnodige bijwerkingen.