Gezondheidschecks: hoeveel wilt u weten?

Tegenwoordig kunt u zonder verwijzing van de huisarts uw bloedwaarden laten controleren. Of foto’s en scans laten maken. Maar is dat ook verstandig?

Geen klachten, toch onderzoek

Steeds meer commerciële partijen in binnen- en buitenland bieden allerlei preventieve medische controles aan. U kunt er meestal snel terecht. Zonder doorverwijzing van uw huisarts. De controles zijn populair bij mensen die geen klachten hebben, maar zeker willen weten of ze gezond zijn. Dat klinkt onschuldig, maar er zijn wel degelijk nadelen.

Schijnzekerheid

De arts die het preventieve onderzoek verricht, weet niet waarnaar hij op zoek is. Het kan dus voorkomen dat de arts zegt dat u gezond bent, maar dat achteraf blijkt dat er toch iets is. Of de arts komt wél iets tegen en dat blijkt achteraf vals alarm. Dan hebt u zich voor niets zorgen gemaakt.

Twijfels? Overleg met uw huisarts of CZ Gezondheidslijn

Hebt u twijfels over uw gezondheid en overweegt u een medische check te laten doen? Overleg eerst met uw huisarts. Deze neemt misschien uw twijfels al weg. Of verwijst hij u voor onderzoek naar het ziekenhuis. Ook kunt u (anoniem) contact opnemen met een verpleegkundige van de CZ Gezondheidslijn: 088 555 73 33. Deze overlegt eventueel met een arts.

Geen doorverwijzing? Dan betaalt ú de rekening

Als u een medische check laat doen zonder doorverwijzing van uw arts dan krijgt u de kosten niet vergoed. U betaalt dan de hele rekening. Als u via de huisarts onderzoek laat doen dan krijgt u de kosten vergoed vanuit uw basisverzekering. Wel betaalt u mogelijk eigen risico.

Meer weten?

Krijg advies en vergelijk gezondheidschecks op Checkdecheck.nl.