Zó beschermt u uw huid tegen de zon

Lekker op vakantie in de zon? Even wat zonnebrandcrème opdoen is niet genoeg. Leer de kunst van het insmeren en voorkom dat u of uw kind zonnebrand oploopt.

1. Vermijd de gloeiende middagzon

Zonlicht is het meest gevaarlijk tussen 12 en 15 uur 's middags. Voorkom verbranding en blijf rond deze tijd binnen. Of zorg voor goed beschermende kleding.

2. Houd baby’s altijd uit de zon

Hebt u een kind jonger dan 1 jaar? Houd hem of haar dan altijd uit de zon. De huid van baby's is heel kwetsbaar.

3. Zorg ook voor bescherming in de schaduw

Ook in de schaduw, onder een parasol of bij lichte bewolking bent u niet veilig. De ultraviolette straling van de zon bereikt dan nog steeds uw huid en die van uw kind.

4. Controleer uw geneesmiddelen

Gebruikt u of uw kind geneesmiddelen? Controleer de bijwerkingen. Sommige antibiotica, antihistaminica en anticonceptiepillen maken de huid gevoeliger voor zonnestralen.

5. Smeer een dikke laag zonnebrandcrème op

Als u alleen een dun laagje smeert, heeft de crème een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat.

6. Begin op tijd met insmeren

Een zonnebrandcrème begint pas na een halfuur goed te werken. Blijf na het insmeren dus nog even binnen.

7. Smeer regelmatig opnieuw in

Zonnebrandcrème is na enkele uren uitgewerkt. En nog sneller door zand, zwemmen, zweten en afdrogen met een handdoek. Smeer uzelf en uw kind minstens elke 2 uur in.

8. Gebruik minimaal factor 30 voor uw kind

Alle kinderen onder de 16 jaar hebben minimaal beschermingsfactor 30 nodig. Het maakt niet uit of ze een lichte of donkere huidskleur hebben. Hun huid is nog in ontwikkeling en dus extra kwetsbaar.

9. Bewaar zonnebrandcrème op een koele plek

U kunt zonnebrandcrème 1 tot 2 jaar bewaren. Maar de beschermingsfactor wordt snel minder als de verpakking open is of als de crème warm is geworden.