Tips voor studerende kinderen

Gaat uw zoon of dochter studeren? Dan is hij of zij zelf verantwoordelijk voor een zorgverzekering. Enkele tips om ze als ouder daarbij te helpen.

Laat studerende kinderen op uw zorgpolis staan

Kinderen zijn vanaf 18 jaar zelf verantwoordelijk voor hun zorgverzekering. Maar dat betekent niet dat ze meteen hun eigen zorgverzekering moeten nemen.

Gaan uw kinderen studeren of blijven ze nog bij u thuis wonen? Dan kunnen ze op uw zorgpolis blijven staan. U betaalt dan wel premie voor ze. Want dat is iedereen boven 18 jaar verplicht.

Recht op zorgtoeslag?

Veel studenten denken dat ze geen recht hebben op zorgtoeslag omdat hun ouders hun verzekering betalen. Dat klopt niet. De Belastingdienst kijkt naar het inkomen van de student (en partner).

Laat geen geld liggen. Controleer of uw studerende kind recht heeft op zorgtoeslag.

Een voordelige zorgverzekering voor studenten

CZ heeft een speciale aanvullende verzekering Jongeren. In dit pakket zitten ruime vergoedingen voor zorg die studenten en jongeren belangrijk vinden. Zoals: 

  • Brillen en lenzen
  • Fysiotherapie
  • Sportmedisch advies
  • Inentingen voor verre reizen
  • Tandarts

Ook krijgen ze bij de aanvullende verzekering Jongeren jaarlijks 50 gratis condooms. Maar ze krijgen geen vergoeding voor zorg die ze waarschijnlijk toch niet nodig hebben (kraamzorg, ooglidcorrectie).

Op kamers in een nieuwe stad?

Waar vindt uw studerende zoon of dochter een goede nieuwe huisarts, apotheek of fysiotherapeut?

Zoek een zorgverlener in de buurt