Waarom betaalt u pas zo laat uw eigen risico?

Hebt u in 2015 nog een rekening ontvangen voor uw eigen risico van 2014? Of ontvangt u pas aan het einde van dit jaar een rekening voor een behandeling van begin dit jaar? Dat is natuurlijk verwarrend. Waarom betaalt u soms dat eigen risico pas zo laat?

Ziekenhuiskosten worden vaak als pakketje gedeclareerd

Volgens landelijke afspraken wordt niet elke afspraak of behandeling in het ziekenhuis los in rekening gebracht. Vaak worden ze als pakketje gedeclareerd, dit noemen we trajecten.

Hoe werkt dat?

Wanneer u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, wordt een traject geopend. Vanaf dat moment houdt het ziekenhuis al uw afspraken bij. Afhankelijk van de soort en het aantal afspraken, werd een traject in 2014 na 42 dagen, 90 dagen of 1 jaar gesloten. Hierna kan het ziekenhuis de rekening naar ons sturen. Soms ontvangt u een rekening voor het eigen risico dus pas laat. Daarom heeft de minister sinds 2015 nieuwe regels opgesteld. Ziekenhuizen sluiten trajecten nu na maximaal 120 dagen. Op deze manier kunnen zij ons eerder de rekening sturen. En zo weet u eerder wat u aan eigen risico betaalt.

Is uw behandeltraject na 120 dagen nog niet afgelopen? Dan wordt een nieuw traject geopend dat weer na maximaal 120 dagen wordt afgesloten. Het kost helaas meer tijd dan verwacht om de nieuwe regels in alle systemen door te voeren. Het lukt de ziekenhuizen daarom pas vanaf het najaar 2015 de rekeningen van 2015 op te sturen. Dit kan betekenen dat u de rekening voor uw eigen risico van 2015 pas in 2016 ontvangt. Soms kunnen de rekeningen voor eigen risico van 2015 en eigen risico van 2016 zelfs door elkaar lopen.

Betalingsregeling afspreken

Misschien had u deze rekening niet meer verwacht. Of wilt u deze gewoon graag in termijnen betalen. Geen probleem. Bel CZ Klantenservice voor een betalingsregeling.