Wat is het verschil tussen een natura- en restitutieverzekering?

CZ heeft twee naturaverzekeringen: de Zorgbewustpolis en de Zorg-op-maatpolis. CZ heeft één restitutieverzekering: de Zorgkeuzepolis. Wat is het verschil?

Een naturaverzekering is goedkoper

De naturaverzekeringen Zorgbewustpolis en Zorg-op-maatpolis zijn goedkoper dan de restitutieverzekering Zorgkeuzepolis. Hoe komt dat?

Het verschil tussen naturaverzekering en restitutieverzekering zit vooral in de hoogte van de vergoeding die u krijgt als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij de Zorgbewustpolis krijgt u dan het minst vergoed en bij de Zorgkeuzepolis het meest.

Zorg van gecontracteerde zorgverleners

U betaalt een lagere premie voor een naturaverzekering, omdat u naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Dit zijn zorgverleners met wie CZ prijsafspraken heeft gemaakt.

U kunt natuurlijk altijd ook naar een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar met een naturapolis krijgt u dan niet alles vergoed. Dit zijn de vergoedingen niet-gecontracteerde zorg:

  • Zorgbewustpolis: 70% van de nota tot maximaal 70% van het afgesproken tarief
  • Zorg-op-maatpolis: 75% van de nota tot maximaal 75% van het afgesproken tarief
  • Zorgkeuzepolis: 100% tot maximaal de prijs die in Nederland gebruikelijk is

CZ heeft een contract met de meeste zorgverleners. Of u nu kiest voor een naturaverzekering of restitutieverzekering: u hebt ruime keuze in zorgverleners.

U hoeft nooit kosten voor te schieten bij gecontracteerde zorgverleners

Zowel bij een naturaverzekering als een restitutieverzekering gaan de rekeningen van gecontracteerde zorgverleners rechtstreeks naar CZ. U hoeft dus niets voor te schieten.

Zorg van gecontracteerde zorgverleners krijgt u volledig vergoed. U betaalt wel eerst eigen risico. In 2018 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar (in 2017 was het verplicht eigen risico ook € 385,- per jaar).

U schiet altijd de kosten voor bij niet-gecontracteerde zorgverleners

Zowel bij een naturaverzekering als restitutieverzekering betaalt u eerst zelf de nota van een niet-gecontracteerde zorgverlener. Die nota kunt u daarna bij ons declareren.