Onze afspraken over geboortezorg

Zwanger? Dan wilt u de beste zorg voor uzelf én uw kindje. Om dat te garanderen, maken wij afspraken met verloskundigen, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties.

Samenwerken in de geboortezorg

Vanaf 1 januari 2017 gaan verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden nóg beter samenwerken. Waar mogelijk zullen zij de geboortezorg vanuit één organisatie leveren. Zo is uw zorg altijd naadloos op elkaar afgestemd. Dat noemen we integrale geboortezorg. Daarbij hoort ook één tarief voor alle geboortezorg in plaats van losse tarieven.

Wat heeft CZ voor u afgesproken over wachttijden en bereikbaarheid?*

Bij acute verloskunde moet er binnen 45 minuten een ambulance aanwezig zijn. Binnen 30 minuten na vaststelling van de diagnose wordt de benodigde medische hulp gestart.

*Zorgverleners en zorgverzekeraars in Nederland hebben samen normen afgesproken over wachttijden en bereikbaarheid (Treeknormen). Deze afspraak is volgens de Treeknormen.


Wat doen wij nog meer?

  • Integrale geboortezorg kopen we in bij organisaties die dit al georganiseerd hebben. In heel Nederland zijn dit er nog niet veel, maar CZ stimuleert deze ontwikkeling. In 2020 willen we overal integrale geboortezorg inkopen. Dit betekent dat we geen afspraken meer maken met individuele zorgverleners, maar met de ketenorganisatie waarin ze samenwerken. 
  • We maken de komende jaren afspraken met individuele zorgverleners als we nog geen integrale geboortezorg kunnen inkopen. 

Goed om te weten

Wij willen dat u de beste zorg krijgt. En dat de zorg betaalbaar blijft. Daarom hebben wij met het merendeel van de zorgverleners een contract. U krijgt de hoogst mogelijke vergoeding wanneer u naar een zorgverlener gaat die een contract met ons heeft. Krijgt u zorg van een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt u mogelijk (een deel van) de kosten zelf. Dit is afhankelijk van uw polis.

Meer weten?

Met welke verloskundigen, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties hebben wij een contract?
Ons advies bij zwangerschap en geboorte
Bevallen in een geboortecentrum

Bel ons

Vraag het onze geboortezorgadviseurs

088 555 77 55
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur