Beste zorg bij maagoperaties voor gewichtsvermindering

CZ sluit alleen contracten met ziekenhuizen die goede zorg bieden bij maagoperaties. Zo leveren we een bijdrage aan betere en betaalbare zorg.

Bariatrische chirurgie is de naam voor maagoperaties bij mensen met overgewicht. Deze operatie heeft als doel om de spijsvertering te veranderen en zo gewicht te verminderen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een maagband, een gastric sleeve of een omleiding van de dunne darm (gastric bypass). Het zijn vaak erg ingewikkelde ingrepen met een natraject van 3 tot 5 jaar. Als een ziekenhuis veel ervaring heeft met het uitvoeren van een operatie, zijn de behandelingen vaak beter. Nabehandelingen of extra opnames bij complicaties zijn dan minder vaak nodig.

Kwaliteitsgegevens in 2017

CZ is vanaf 2016 aangesloten bij de landelijke kwaliteitsregistratie van DATO (Dutch Audit for Treatment of Obesity. Deze audit registreert de resultaten van verschillende vormen van bariatrische chirurgie). Voor de inkoop van 2017 gebruikt CZ wederom deze landelijke data om nieuwe afspraken met zorgverleners te maken.

Waar toetsen wij ziekenhuizen op? 

  • Een ziekenhuis moet minimaal 100 operaties per jaar uitvoeren. Een enkele chirurg moet per jaar minimaal 50 operaties uitvoeren en minstens 2 verschillende ingrepen kunnen doen. Zorg vraagt om deskundigheid en vaardigheid. Het aantal operaties dat per jaar in één ziekenhuis wordt uitgevoerd telt mee in de beoordeling van een ziekenhuis. Een arts die eenzelfde operatie vaker doet, heeft meer kennis en vaardigheid in de uitvoering. 
  • Het ziekenhuis moet minstens twee chirurgen hebben die actief bariatrische operaties uitvoeren (minstens 50 per jaar). Zo is er altijd een chirurg beschikbaar en kunnen ze het behandelplan met elkaar afstemmen.
  • Een ziekenhuis moet minstens 2 soorten maagoperaties aanbieden, waarvan in ieder geval de Gastric Bypass. CZ vindt dat verzekerden de operatie moet krijgen die het beste past bij de persoonlijke situatie, zonder beperkingen door het aanbod van het ziekenhuis.
  • De ‘beste’ en ‘goede’ ziekenhuizen voor bariatrische chirurgie werken met een behandelteam dat bestaat uit verschillende medisch specialisten. Zo maakt het ziekenhuis optimaal gebruik van de aanwezige deskundigheid.
  • Voor de benodigde kennis over bariatrische ingrepen moet de anesthesioloog minimaal 100 maagoperaties voor gewichtsvermindering begeleid hebben.
  • Het ziekenhuis houdt alle complicaties en behandelresultaten goed bij. Alleen dan hebben we inzicht in de resultaten en kan de zorg verbeterd worden als dat nodig is. 
  • Complicaties bij heroperaties (redo’s). Een ziekenhuis dat meer dan 10% complicaties heeft na een heroperatie, komt in categorie 3 (kan beter) terecht.
  • Heroperaties binnen 5 jaar; heroperaties kunnen het gevolg zijn van korte termijn complicaties. Een redo is een heroperatie voor een complicatie langer dan 30 dagen na de operatie.
  • Excess Weight Loss (EWL); EWL geeft aan hoeveel gewicht een patiënt verloren is na de ingreep. Het is een methode om de effectiviteit van de maagoperatie te meten.
  • Stoppen van de behandeling na het 1e en 2e jaar (Uitval); het uiteindelijke resultaat van het gewichtsverlies en het genezen van meerdere aandoeningen (comorbiditeit) is niet alleen afhankelijk van de operatie, maar ook voor een belangrijk deel door het volgen van een gericht natraject. Daarom neemt CZ het percentage mensen dat stopt met de behandeling in het 1e jaar én in het 2e jaar na de operatie mee in de beoordeling.

Beste zorg in 2017

Wilt u weten welke zorgverleners aan de kwaliteitseisen van CZ voldoen voor de behandeling van bariatrie voor 2017? Bekijk voor meer informatie de beoordelingen van bariatrie of lees waarom we sommige zorg selectief inkopen.

Gebruik de Zorgvinder om een zorgverlener bij u in de buurt te vinden.

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor uitleg over regelingen, voor ondersteuning of voor vragen die met uw persoonlijke situatie te maken hebben.

CZ Zorgteam