Beste zorg bij maagoperaties voor gewichtsvermindering (bariatrische chirurgie)

Deze operatie heeft als doel om de spijsvertering te veranderen en zo gewicht te verminderen.

Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een maagband, een gastric sleeve of een omleiding van de dunne darm (gastric bypass). Het zijn vaak erg ingewikkelde ingrepen met een natraject van 3 tot 5 jaar. Als een zorgverlener veel ervaring heeft met het uitvoeren van een dergelijke operatie, zijn de behandelingen vaak beter. Nabehandelingen of extra opnames bij complicaties zijn dan minder vaak nodig.

Beste zorg in 2017

Wilt u weten welke zorgaanbieders aan de kwaliteitseisen van CZ voldoen voor bariatrische chirurgie voor 2017? Bekijk de beoordelingen 2017 of lees waarom we sommige zorg selectief inkopen.

Kwaliteitsgegevens in 2017

CZ is vanaf 2016 aangesloten bij de landelijke kwaliteitsregistratie van DATO (Dutch Audit for Treatment of Obesity. Deze audit registreert de resultaten van verschillende vormen van bariatrische chirurgie). Voor de inkoop van 2017 gebruikt CZ wederom deze landelijke data om nieuwe afspraken met zorgverleners te maken.

Waar toetsen wij zorgverleners op? 

  • Een zorgverlener moet minimaal 100 bariatrische operaties per jaar uitvoeren. Een enkele chirurg moet per jaar minimaal 50 operaties uitvoeren. Zorg vraagt om deskundigheid en vaardigheid. Het aantal operaties dat per jaar wordt uitgevoerd telt mee in de beoordeling. Een arts die eenzelfde operatie vaker doet, heeft meer kennis en vaardigheid in de uitvoering. 
  • De zorgverlener moet minstens twee chirurgen hebben die actief bariatrische operaties uitvoeren (minstens 50 per jaar). Zo is er altijd een chirurg beschikbaar en kunnen ze het behandelplan met elkaar afstemmen.
  • Een zorgverlener moet minstens 2 soorten maagoperaties aanbieden, waarvan in ieder geval de Gastric Bypass. CZ vindt dat verzekerden de operatie moeten krijgen die het beste past bij hun persoonlijke situatie, zonder beperkingen door het aanbod van het ziekenhuis.
  • Een zorgverlener moet werken met een behandelteam dat bestaat uit verschillende medisch specialisten. Zo maakt het ziekenhuis optimaal gebruik van de aanwezige deskundigheid.
  • Ernstige complicaties; een zorgverlener met een complicatiepercentage hoger dan 6% voldoet niet aan de kwaliteitseisen van CZ. Er is een aantal ziekenhuizen welke zich hierin positief onderscheidt door een zeer laag complicatiepercentage. CZ beoordeelt een percentage van 2% of lager daarom als beste zorg.
  • Heroperaties binnen 5 jaar; heroperaties kunnen het gevolg zijn van korte termijn complicaties. 
  • Indicatiestelling; op basis van een aantal landelijk vastgelegde criteria vindt de indicatiestelling voor bariatrische chirurgie plaats. Deze criteria zijn: BMI, comorbiditeit en leeftijd. Ook vindt CZ het belangrijk dat bij de indicatiestelling word getoetst of de patiënt een serieuze afvalpoging heeft gedaan.
  • Excess Weight Loss (EWL); EWL geeft aan hoeveel gewicht een patiënt verloren is na de ingreep. Het is een methode om de effectiviteit van de maagoperatie te meten.
  • Stoppen van de behandeling na het 1e en 2e jaar (Uitval); het uiteindelijke resultaat van het gewichtsverlies en het genezen van meerdere aandoeningen (comorbiditeit) is niet alleen afhankelijk van de operatie, maar ook voor een belangrijk deel door het volgen van een gericht natraject. Daarom neemt CZ het percentage mensen dat stopt met de behandeling in het 1e jaar na de operatie mee in de beoordeling.

Beste zorg in 2018

Wilt u weten welke zorgaanbieders aan de kwaliteitseisen van CZ voldoen voor bariatrische chirurgie voor 2018? Bekijk voor meer informatie de beoordelingen 2018 of lees waarom we sommige zorg selectief inkopen. Medio november 2017 vindt u in de Zorgvinder welke zorgaanbieders daadwerkelijk worden gecontracteerd voor het uitvoeren van deze behandeling in 2018.

Gebruik de Zorgvinder om een zorgverlener bij u in de buurt te vinden.

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor persoonlijk advies, het regelen van zorg en het vergelijken van zorgverleners.

Zorgteam