Onze afspraken over mondzorg

Om tandproblemen te voorkomen gaat u regelmatig naar de tandarts, mondhygiënist, orthodontist of tandprotheticus. Is er toch iets aan de hand? Dan krijgt u de juiste behandeling en nazorg.

Tarieven in de mondzorg

Hebt u mondzorg nodig? Dan wilt u natuurlijk niet teveel betalen. Daarom moeten zorgverleners in de mondzorg zich houden aan wettelijke maximumtarieven.

Wat heeft CZ voor u afgesproken over wachttijden en bereikbaarheid?*

 • Bij een acute behoefte aan mondzorg wordt de noodzakelijke zorg uiterlijk binnen één uur geleverd.
 • Bij een subacute behoefte aan mondzorg wordt de noodzakelijke zorg uiterlijk binnen 24 uur geleverd.
 • De toegangstijd tot eerste controle bedraagt bij geen spoed maximaal 3 weken.
 • De wachttijd bij mondzorg die geen spoed heeft, is maximaal 3 weken.
 • Bij een acute of subacute behoefte aan mondzorg is de zorgverlener binnen een reistijd van maximaal 30 minuten bereikbaar.
 • Verzekerden kunnen de zorgverlener binnen een reistijd van 45 minuten bereiken. 80% van de verzekerden kunnen de zorgverlener binnen 30 minuten bereiken.

* Zorgverleners en zorgverzekeraars in Nederland hebben samen normen afgesproken over wachttijden en bereikbaarheid (Treeknormen). Deze afspraken zijn volgens de Treeknormen.

Wat doen wij nog meer?

 • U wilt natuurlijk de beste mondzorg voor uw kind. Daarom stimuleren wij de methode ‘Gewoon Gaaf’. Uw kind heeft hiermee veel minder kans op gaatjes. En aanvullende behandelingen zijn minder vaak nodig. 
 • Hebt u een klikgebit nodig? Dan is dat best ingrijpend. Daarom maken we afspraken over de kwaliteit van deze zorg. En over garanties bij eventuele ongemakken. Ook ligt de eindverantwoordelijkheid van de behandeling altijd bij een bekwame zorgverlener. Zo hebt u één duidelijk aanspreekpunt bij vragen.
 • Kaakchirurgische behandelingen vinden vaak plaats in het ziekenhuis. CZ vindt dat sommige behandelingen ook verantwoord uitgevoerd kunnen worden in een centrum voor mondzorg of in een zelfstandig behandelcentrum. In 2017 gaan we dit samen met mondzorgverleners en ziekenhuizen organiseren.

Goed om te weten

 • Wij willen dat u de beste zorg krijgt. En dat de zorg betaalbaar blijft. Daarom maken we afspraken met zorgverleners over de kwaliteit en prijs van behandelingen. Het maakt voor uw vergoeding niet uit of u naar een zorgverlener gaat die wel of geen contract met ons heeft. 
 • Jonger dan 18 jaar? Dan vergoeden wij vrijwel alle mondzorg vanuit de basisverzekering.
 • Bent u ouder dan 18 jaar? Dan vergoeden wij alleen bijzondere tandheelkunde vanuit de basisverzekering. Overige mondzorg kunt u (deels) vergoed krijgen vanuit uw aanvullende verzekering.

Meer informatie

Heeft mijn zorgverlener een contract met CZ?
Vergoedingen: zoek op tandheelkunde

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor persoonlijk advies, het regelen van zorg en het vergelijken van zorgverleners.

Zorgteam