CZ en data science

Wij geloven dat een goede analyse en gebruik van data een grote bijdrage kan leveren aan betere zorg en goede, persoonlijke dienstverlening voor onze verzekerden. Daarom verkennen wij de mogelijkheden van data science. Hierbij waarborgen wij √°ltijd de privacy van onze verzekerden.

Wat is data science?

Door digitalisering komt over de hele wereld steeds meer informatie (‘data’) beschikbaar. We weten steeds meer. Niet alleen professionals en organisaties, maar ook consumenten. Als het gaat om zorg en gezondheid bijvoorbeeld door persoonlijke apps, digitale meters en sporthorloges. De groeiende technologische en wetenschappelijke mogelijkheden bieden kansen om beschikbare informatiebronnen - al dan niet in combinatie met elkaar - te benutten en er voorspellende informatie uit te halen. Dit proces van het halen van nieuwe inzichten en kennis uit een veelheid van bestaande informatie (‘databronnen’ of ‘big data’), wordt ‘data science’ genoemd.

Wat kan data science voor CZ-verzekerden betekenen?

Als zorgverzekeraar beschikken wij over veel data. Bijvoorbeeld over de inzet van zorg, de duur en kwaliteit van behandelingen, de kosten van zorg en de ervaringen van verzekerden. We hebben ook informatie over de zaken waar verzekerden tegen aan lopen in zorg. Wat goed gaat en wat minder goed. En we hebben informatie over de vragen die aan ons als zorgverzekeraar worden gesteld. Waar men onze hulp bij vraagt. Een goede analyse en zorgvuldig gebruik van al deze data kan van grote waarde zijn voor betere zorg en goede, persoonlijke dienstverlening vanuit onze organisatie.

Wat doet CZ aan data science?

Met inachtneming van de privacywetgeving, onderzoekt CZ groep hoe ‘data science’ ingezet kan worden zodat verzekerden, patiënten en de zorgsector maximaal profiteren van de inzichten die onze data opleveren. Ons Data Science Team verzorgt de inbedding van data science binnen onze organisatie en begeleidt de eerste toepassingen ervan op het gebied van service. In een samenwerkingsverband met de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) onderzoeken we de kansen en mogelijkheden voor persoonlijke, op maat gesneden dienstverlening in zorg.

Het CZ Data Science Team

Het CZ Data Science Team werkt aan intelligente systemen die de processen van onze organisatie voor verzekerden en zorgaanbieders versnellen en verbeteren. Zoals het direct goed afleveren van inkomende e-mails bij de juiste afdelingen en het voorspellen van wanneer er hoeveel nota’s binnenkomen. Ook heeft het team een nieuwe zelflerende toepassing voor onze klantenservice ontwikkeld die onze medewerkers in staat stelt sneller de juiste antwoorden op vragen van klanten te geven. Op deze manier zetten we data science direct in om de service en kwaliteit van dienstverlening voor onze verzekerden te verhogen.

Samenwerking JADS

Vanaf 2016 werkt CZ groep samen met de Jheronimus Academy of Data Science (JADS). Een hoogleraar Data Science & Health onderzoekt samen met een team van wetenschappers hoe consumenten uit de duizenden apps die momenteel beschikbaar zijn om gezonder te leven, degene kunnen kiezen die het beste voor hen persoonlijk werkt. Het team werkt aan het meten van de effecten van de apps in combinatie met persoonlijke kenmerken van de gebruikers. Het doel is tot een nuttige toepassing te komen die op een laagdrempelige manier de toegevoegde waarde van data science in zorg aantoont. Samen met JADS denken wij dat hier nog veel op te winnen is. Weten bij welke behandeling individuele patiënten baat hebben, is van belang voor het genezingsproces, het terugdringen van onnodig medicatiegebruik en het in de hand houden van de zorgkosten.

Het borgen van privacy

Wij willen de privacy van onze verzekerden altijd gewaarborgd hebben. Het Data Science Team – en CZ groep in de breedte – werkt zorgvuldig met inachtneming van alle geldende wet- en regelgeving op het gebied van privacy en met aandacht voor beveiliging van de gegevens die ons zijn toevertrouwd.

CZ privacy-beleid

Naar boven