Beste zorg bij ernstige eetstoornissen

Wie een eetstoornis heeft, is bovengemiddeld bezig met eten en lichaamsgewicht. Dat heeft sociale en emotionele gevolgen en kan leiden tot ernstige lichamelijke klachten. Een behandeling op maat en van goede kwaliteit is dan ook erg belangrijk.

CZ sluit sinds 2015 alleen contracten met zorgverleners die volgens haar kwaliteitseisen goede zorg bieden aan mensen met een ernstige eetstoornis. Door te sturen op kwaliteit, verbeteren we de zorg en houden we die betaalbaar.

Waar vindt u de beste zorg bij u in buurt?

Hebt u hulp nodig voor uw ernstige eetstoornis? Uw huisarts is hiervoor uw eerste aanspreekpunt en kan u verwijzen naar een gespecialiseerde zorgverlener. We helpen u de juiste keuze te maken voor een zorgverlener waar u terecht kunt voor de beste zorg bij een ernstige eetstoornis.

CZ kwaliteitseisen voor de behandeling van ernstige eetstoornissen

CZ sluit alleen contracten met zorgverleners die voldoen aan de kwaliteitseisen van CZ. Verzekerden kunnen daardoor rekenen op de beste zorg. Voor de behandeling van mensen met een ernstige eetstoornis toetsen wij zorgverleners op onder andere de volgende punten:

  • Aanwezigheid van een zorgplan waarin concrete doelen zijn vastgelegd. Het plan is met de patiënt opgesteld en wordt regelmatig geëvalueerd.
  • Aanwezigheid van een zorgprogramma voor mensen met eetstoornissen. Daarin staan afspraken tussen behandelaars over welke zorg zij het beste vinden voor hun patiënten. En hoe ze die willen leveren.
  • Aanwezigheid van een multidisciplinair behandelteam en multidisciplinaire patiëntbespreking; het team van specialisten komt periodiek bij elkaar om alle patiënten met ernstige eetstoornissen te bespreken.
  • De zorgverlener heeft een preventiebeleid waarin hij beschrijft wat hij doet om suïcides en suïcidepogingen terug te dringen.
  • De zorgverlener biedt behandelingen aan die bewezen effectief zijn voor de behandeling van mensen met een eetstoornis.
  • Inzet van een familievertrouwenspersoon en ervaringsdeskundige, als dit gewenst is voor de behandeling. Een familievertrouwenspersoon biedt advies en ondersteuning aan de familie en naasten van een patiënt. Een ervaringsdeskundige zet eigen ervaringen in om de patiënt te ondersteunen.

Bekijk voor meer informatie de beoordelingen van zorg bij ernstige eetstoornissen of lees waarom we sommige zorg selectief inkopen.

Wat krijgt u vergoed?

Wij adviseren u naar een zorgverlener te gaan met wie wij een contract hebben. Zo krijgt u de best mogelijke zorg. U krijgt dan ook de hoogst mogelijke vergoeding.

Kiest u voor een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan kan het zijn dat u minder vergoed krijgt. Ook betaalt u eerst zelf de nota en declareert deze vervolgens bij CZ.

Gebruik de Zorgvinder om een zorgverlener bij u in de buurt te vinden.

Wij adviseren u om contact op te nemen met het CZ Zorgteam bij vragen over uw vergoeding.