Beste zorg bij maagoperaties voor gewichtsvermindering (bariatrische chirurgie)

Deze operatie heeft als doel om de spijsvertering te veranderen en zo gewicht te verminderen.

Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een maagband, een gastric sleeve of een omleiding van de dunne darm (gastric bypass). Het zijn vaak erg ingewikkelde ingrepen met een natraject van 3 tot 5 jaar. Als een zorgverlener veel ervaring heeft met het uitvoeren van een dergelijke operatie, zijn de behandelingen vaak beter. Nabehandelingen of extra opnames bij complicaties zijn dan minder vaak nodig.

Waar toetsen wij zorgverleners op?

  • Een zorgverlener moet minimaal 100 bariatrische operaties per jaar uitvoeren. Een enkele chirurg moet per jaar minimaal 50 operaties uitvoeren. Zorg vraagt om deskundigheid en vaardigheid. Het aantal operaties dat per jaar wordt uitgevoerd telt mee in de beoordeling. Een arts die eenzelfde operatie vaker doet, heeft meer kennis en vaardigheid in de uitvoering.
  • De zorgverlener moet minstens twee chirurgen hebben die actief bariatrische operaties uitvoeren (minstens 50 per jaar). Zo is er altijd een chirurg beschikbaar en kunnen ze het behandelplan met elkaar afstemmen.
  • Een zorgverlener moet minstens 2 soorten maagoperaties aanbieden, waarvan in ieder geval de Gastric Bypass. CZ vindt dat verzekerden de operatie moeten krijgen die het beste past bij hun persoonlijke situatie, zonder beperkingen door het aanbod van het ziekenhuis.
  • Een zorgverlener moet werken met een behandelteam dat bestaat uit verschillende medisch specialisten. Zo maakt het ziekenhuis optimaal gebruik van de aanwezige deskundigheid.
  • Ernstige complicaties; een zorgverlener met een complicatiepercentage hoger dan 6% voldoet niet aan de kwaliteitseisen van CZ. Er is een aantal ziekenhuizen welke zich hierin positief onderscheidt door een zeer laag complicatiepercentage. CZ beoordeelt een percentage van 2% of lager daarom als beste zorg.
  • Heroperaties binnen 5 jaar; heroperaties kunnen het gevolg zijn van korte termijn complicaties.
  • Indicatiestelling; op basis van een aantal landelijk vastgelegde criteria vindt de indicatiestelling voor bariatrische chirurgie plaats. Deze criteria zijn: BMI, comorbiditeit en leeftijd. Ook vindt CZ het belangrijk dat bij de indicatiestelling word getoetst of de patiënt een serieuze afvalpoging heeft gedaan.
  • Excess Weight Loss (EWL); EWL geeft aan hoeveel gewicht een patiënt verloren is na de ingreep. Het is een methode om de effectiviteit van de maagoperatie te meten.
  • Stoppen van de behandeling na het 1e en 2e jaar (Uitval); het uiteindelijke resultaat van het gewichtsverlies en het genezen van meerdere aandoeningen (comorbiditeit) is niet alleen afhankelijk van de operatie, maar ook voor een belangrijk deel door het volgen van een gericht natraject. Daarom neemt CZ het percentage mensen dat stopt met de behandeling in het 1e jaar na de operatie mee in de beoordeling.

Beste zorg in 2018

Gebruik de Zorgvinder om te zoeken naar zorgverleners bij u in de buurt. In de Zorgvinder ziet u ook welke zorgverleners wij gecontracteerd hebben en welke beoordeling zij krijgen.