Ons voorkeursbeleid voor medicijnen

CZ wil zorg betaalbaar en beschikbaar houden voor iedereen in Nederland. Met ons voorkeursbeleid voor medicijnen besparen we flink op de zorgkosten. Wat betekent dit voor รบ?

Ander merk, dezelfde werking

Het kan voorkomen dat uw apotheker u een ander merk medicijnen meegeeft. Dan hebben uw medicijnen opeens een heel andere verpakking, kleur of vorm dan u gewend bent. Toch is de werking exact hetzelfde.

Ieder medicijn waarvan het patent is verlopen, wordt door meerdere fabrikanten nagemaakt. Dit 'generieke' medicijn bevat dezelfde werkzame stof en is onder dezelfde strenge veiligheidsnormen gemaakt. Het bevat soms alleen andere hulpstoffen zoals kleurstoffen of verdikkingsmiddelen.

Waarom krijgt u soms een ander merk medicijnen?

Als uw arts een medicijn voorschrijft, dan schrijft hij niet het merk voor, maar de werkzame stof. Uw apotheker kiest daarna de fabrikant van het medicijn. Want hij weet welke medicijnen we vergoeden. We vergoeden namelijk niet álle medicijnen: we hebben een voorkeursbeleid.

Zo houden we de zorg in Nederland betaalbaar

Met ons voorkeursbeleid voor medicijnen besparen we flink op de kosten van zorg. Want soms is het generieke medicijn aanzienlijk goedkoper dan het originele medicijn.

CZ wil de zorg betaalbaar en beschikbaar houden voor iedereen in Nederland. Maar mensen worden steeds ouder en elk jaar komen er nieuwe, dure behandelmethoden en medicijnen op de markt. Dat kunnen we allemaal alleen betalen als we ook besparen.

Daarnaast vallen medicijnen vanuit de basisverzekering onder het eigen risico. Dus door het voorkeursbeleid, betaalt u voor deze medicijnen ook minder eigen risico.

Hoe werkt ons voorkeursbeleid voor medicijnen?

Er zijn twee onderdelen in ons voorkeursbeleid: artikelpreferentie en prijspreferentie.

Bij artikelpreferentie vragen we fabrikanten van medicijnen met dezelfde werkzame stoffen om een zo laag mogelijke prijs. In ruil daarvoor wijzen we hun medicijn aan als voorkeursmedicijn voor een periode van één of twee jaar. Uw apotheker is verplicht per werkzame stof het voorkeursmedicijn aan u te geven.

Is er van een bepaald middel geen voorkeursmedicijn? Dan geldt de prijspreferentie van ons voorkeursbeleid. Dit betekent dat uw apotheker altijd per werkzame stof de goedkoopste variant van het medicijn aan u meegeeft.

De lijst Voorkeursgeneesmiddelen

Alle medicijnen die onder artikelpreferentie vallen, staan op de lijst Voorkeursgeneesmiddelen. Die lijst kan nog wijzigen als er medicijnen uit patent gaan en nieuwe generieke medicijnen op de markt komen.

Als een voorkeursmedicijn niet meer leverbaar is, wijzen we een ander medicijn aan als voorkeursmedicijn. Dat komt zelden voor. We houden de levering van voorkeursmedicijnen goed in de gaten. Uw apotheker weet welk ander medicijn kan worden geleverd.

Toch problemen met het generieke medicijn?

Het kan voorkomen dat u niet goed reageert op een medicijn. U ervaart bijvoorbeeld klachten die u eerder niet had. Bespreek uw ervaring met uw apotheker. De apotheker zoekt voor u een oplossing. Indien nodig bepaalt de apotheker voor welk ander generiek medicijn u in aanmerking komt. De apotheker kan ook beoordelen of de klachten met uw behandelend arts besproken moeten worden.

Originele (en dus dure) merkmedicijnen worden alleen nog bij hoge uitzondering vergoed. Een voorwaarde hiervoor is dat is onderzocht en is aangetoond dat het gebruik van het generieke medicijn medisch onverantwoord zou zijn.

We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk uw zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden, vergoedingsoverzichten en reglementen.

Bent u op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vindt u op Mijn CZ.

CZ Klantenservice