Vergoeding voor aanpassingen aan confectieschoenen

Soms kan een aanpassing aan schoenen uw voetprobleem oplossen. Kijk wat u vergoed krijgt voor aanpassingen aan confectieschoenen.

Vergoeding: basisverzekering 

U krijgt de aanpassing vergoed uit uw basisverzekering. Vraag altijd een verwijzing van uw huisarts. De huisarts schat in wat de voetzorg inhoudt en kijkt of u complexe voetzorg nodig hebt via een specialist of dat hij u rechtstreeks kan verwijzen naar een orthopedisch schoenmaker.

Wat betaalt u zelf? 

Iedereen schaft regelmatig schoenen aan. Daarom betalen ook verzekerden die aanpassingen aan confectieschoenen nodig hebben de schoenen zelf. Alleen de aanpassingen komen voor vergoeding in aanmerking.

 • Vanaf 18 jaar betaalt u eigen risico1
 • U betaalt geen eigen bijdrage2
 • Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan kan het zijn dat u een deel van de behandeling zelf moet betalen, afhankelijk van uw basisverzekering

Wat regelt u zelf? 

Vraag altijd een akkoordverklaring bij ons aan. Stuur met deze akkoordverklaring mee: 

 • een medische diagnose van een huisarts, orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog of specialist ouderengeneeskunde
 • een offerte van de leverancier. 

Waar kunt u terecht? 

Bij een gecontracteerde leverancier vergoeden we 100%. Met deze leveranciers hebben we namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. 

Vind een leverancier

U kunt zoeken op: orthopedische en semi-orthopedische schoenen

 1. Eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in 2018 € 385,- (in 2017 was het verplicht eigen risico ook € 385,- per jaar). Bovenop het verplichte eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500,-. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

  terug naar de tekst
 2. Voor sommige zorg of hulpmiddelen geldt een eigen bijdrage. Dit betekent dat u een deel van uw zorgkosten eerst zelf betaalt. Dit kan voor zorg uit de basisverzekering zijn, maar ook voor zorg uit de aanvullende verzekering. De overheid bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage en de zorg waarvoor deze geldt. Zo geldt er een eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer en kraamzorg. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico. Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u soms dus eerst een eigen bijdrage, en over het resterende bedrag het eigen risico.

  terug naar de tekst