Help uw personeel snel en doeltreffend van fysieke klachten af

Lichamelijk zwaar werk heeft een grote invloed op de gezondheid en inzetbaarheid van personeel. Klachten aan het bewegingsapparaat zijn de op één na grootste reden voor verzuim. In dit artikel leggen we uit hoe u medewerkers op het juiste moment, snel naar de best passende interventie leidt. En verzuim een halt toeroept.

Waar hard wordt gewerkt, melden sommige mensen zich ziek met fysieke klachten. Hoe hoger het verzuim, des te groter de zorgen voor HR. Medewerkers in de bouw, landbouw, industrie, bosbouw, visserij, zorg, vervoer en opslag lopen het grootste risico op blessures aan het bewegingsapparaat. RSI (tegenwoordig ook wel KANS) van de schouder of bovenarm, aspecifieke lage rugpijn en een tenniselleboog komen het meest voor. De oorzaak van verzuim is meestal een verkeerde werkhouding, onnodig zwaar tillen of het langdurig uitvoeren van dezelfde handelingen.

Fysieke belasting is de op een na grootste reden van werkgerelateerd verzuim. De kosten die ermee gemoeid zijn bedragen 1,1 miljard euro per jaar. Alleen werkstress is een groter probleem.

Hoe scoort uw branche ten opzichte van andere branches?

Grote kans dat u zich herkent in dit feitenrelaas. Maar wat doet u aan verzuim met fysieke belasting als oorzaak? Hebt u het gevoel dat u de problemen doeltreffend aanpakt?

Bent u in staat om de juiste interventie op het juiste moment in te zetten?

Juiste interventie inzetten

De totale bedrijfszorgmarkt in Nederland bestaat uit meer dan 2.000 interventiebedrijven. Met een veelvoud aan interventies. CZ heeft de markt voor fysieke belasting in kaart gebracht en een selectie gemaakt op basis van kwaliteit, expertise en prijs. Een deel van de ruim 200 geselecteerde interventies is zelfs evidence based, ofwel wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief. De beste interventies voor fysieke belasting hebben we ondergebracht in 16 clusters. Een cluster is een samenvoeging van interventies die in een fase van de zorgreis1 ingezet kunnen worden. Zo kunt u de juiste interventie bij het juiste probleem inzetten. In preventieve zin kan uw medewerker bijvoorbeeld behoefte hebben aan kennis over een gezonde leefstijl of aan inzicht in zijn fysieke belastbaarheid. In curatieve zin kan on- en offline fysiotherapie hem helpen, of een re-integratietraject.

Wanneer u de oorzaak van een klacht weet, kunt u met behulp van het geschetste zorgpad2 doeltreffend een interventie inzetten.

Zorgreis

16 interventieclusters, in te zetten in een fase van de zorgreis

 • Inzicht in fysieke belasting en belastbaarheid
 • Kennis gezond werkgedrag en leefstijl
 • Preventieve tools
 • Loopbaan ontwikkeling
 • Begeleiding fysieke vitaliteit
 • Zelfinzicht in klachten
 • Specialistische triage
 • (Begeleide) Zelfhulp
 • Ondersteuning bij mantelzorg
 • Behandeling fysieke en multidisciplinaire klachten
 • Medisch specialistische behandeling
 • Inzicht in arbeidsmogelijkheden
 • Begeleiding bij re-integratie

Waarom is het zorgpad zo doeltreffend?

Het zorgpad fysieke belasting scheelt u veel tijd. U hoeft zelf niet meer te zoeken naar een goede aanbieder met de juiste interventie. Wij hebben de bedrijfszorgmarkt voor u in kaart gebracht en de aanbieders geselecteerd op kwaliteit en expertise. Wanneer u gebruik maakt van ons netwerk, bent u verzekerd van een snelle, resultaatgerichte aanpak.

Het zorgpad sluit aan bij de zorgreis van medewerkers. Voor elke fase in die reis zijn doeltreffende interventies voorhanden. We doorlopen met elkaar een aantal gerichte vragen om te achterhalen wat er aan de hand is. Zo’n geleide dialoog brengt ons bij het juiste interventiecluster. Bij CZ voeren interventie-experts deze gesprekken met u. Zij adviseren welke interventie het beste past, zodat uw medewerker die zorg krijgt die hij nodig heeft.


Whitepaper
Ontdek hoe u de juiste interventie kiest. In de whitepaper "Verzuim door zwaar werk effectief de baas" leest u de antwoorden op uw vragen.

Download uw whitepaper

Past deze effectieve aanpak bij uw organisatie en uw verzuimdoelstellingen? Misschien is het dan tijd voor een inspirerende sparsessie.

Kom in gesprek
Of lees meer over de samenwerking met CZ

Wouter Schouten

Wouter Schouten is senior adviseur bedrijfszorg bij CZ. Hij adviseert bedrijven op het gebied van collectiviteiten en gezondheidsmanagement. Hij is bewust bezig met voeding en beweging en gaat graag op reis met zijn gezin.

Wouter Schouten

Lees ook:

Quote:

Klantverhaal van PostNL

Zo is het PostNL gelukt om het verzuim terug te dringen

De 5 HR-lessen van PostNL

Infographic: fysieke arbeidsbelasting is arbeidsrisico nummer 2

Fysieke belasting: de cijfers op een rij

Gemiddeld verzuimen 3 op de 10 Nederlanders met fysieke klachten. Hoe zit dat in uw branche?

Bekijk de infographic

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief voor HR-professionals met actuele thema’s rondom gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Ja, schrijf mij in

 1. Het traject dat een medewerker aflegt van het ontwikkelen van een klacht tot en met de oplossing ervan en de nazorg. 

  terug naar de tekst
 2. Het zorgpad is bedoeld om het keuzeproces van de inzet van interventies te vereenvoudigen. En exact te laten aansluiten bij de aard en ernst van een klacht. Zo krijgt een medewerker precies die zorg die hij nodig heeft. 

  terug naar de tekst