Ziek van het zorgen:  help uw werknemers, voorkom verzuim

Herkent u dit? Uw kind wordt ineens ziek of uw vader belandt in het ziekenhuis. Niet alleen de nachten zijn gebroken. U ook! Zorg combineren met een baan is zwaar. Laat staan langdurige zorg. Dat blijkt ook uit cijfers over werkende mantelzorgers. Als werkgever kunt u veel doen om mantelzorgers te ontlasten.

Ondersteuning van mantelzorgers

Enkele feiten over mantelzorg

Er zijn ruim 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Een op de vijf Nederlanders combineert dit met een betaalde baan, zo blijkt uit onderzoek van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Nog meer feiten uit het onderzoek:

overbelasting

Mantelzorg ten koste van vrije tijd

Van de mantelzorgers zegt 4 op de 10 zich overbelast te voelen. Toch gaat maar 1 op de 10 minder werken, zelfs bij langdurige mantelzorg. De hulp gaat dus ten koste van de vrije tijd en vaak ook van vakanties. Logisch dat de stress bij deze mantelzorgers toeneemt.

Quote van Mezzo over overbelasting

Tips! Zo helpt u werkende mantelzorgers

Als werkgever kunt u veel doen om zorgende medewerkers te ontlasten en inzetbaar te houden:

  1. Maak mantelzorg bespreekbaar, bijvoorbeeld via werkoverleggen
  2. Ga met mantelzorgers in uw bedrijf in gesprek en vraag regelmatig hoe het met hen gaat
  3. Ondersteun wettelijke verlofregelingen
  4. Zoek samen naar flexibele maatwerkoplossingen, zoals aangepaste werktijden, het opsparen van overuren, thuiswerken, een duobaan of het tijdelijk wisselen van baan met een collega
  5. Maak praktische afspraken over het privé bellen op het werk, het telefonisch bereikbaar mogen zijn en het plannen van behandelingen tijdens werktijd
  6. Kondig roosterwijzigingen, overwerk, trainingen of vergaderingen op tijd aan

Kunnen wij u helpen?

Wilt u advies over het omgaan met mantelzorgers en advies over hun inzetbaarheid? Onze specialisten bedrijfszorg helpen u graag.

Bel ons

Hebt u vragen of wilt u advies? Neemt u dan contact met ons op

Telefoonnummer
088 555 71 00
Te bereiken op
Maandag t/m vrijdag
Openingstijden
8:30 - 17:30 uur