5 voorwaarden om ontspannen over leefstijl te praten

Het kan best lastig zijn om met collega’s over hun leefstijl te praten. Niet iedereen voelt zich daarbij op zijn gemak. Wij geven u graag 5 handvatten die u leidinggevenden kunt geven, waarmee ze ontspannen het gesprek aan kunnen gaan.

1. Geef het goede voorbeeld.

Als een leidinggevende zelf niet doet wat hij van zijn medewerkers vraagt, waarom zouden zij het dan wél doen?

2. Goede gespreksvaardigheden.

Wees oprecht geïnteresseerd en nieuwsgierig. Ga naast de medewerkers staan. Oordeel niet. Stel de juiste vragen op het juiste moment. Daar wordt het gesprek leuker van. De medewerker voelt zich gehoord, en heeft niet het idee dat u zich met zijn zaken bemoeit. Om gesprekstechnieken te verbeteren zijn verschillende workshops of cursussen voorhanden.

3. Stel het doel van de medewerker centraal.

Mensen staan in hun kracht als ze mentaal, fysiek, en emotioneel in balans zijn. Als ze zingeving ervaren en voldoende energie hebben om die dingen te doen die ze moeten en willen doen. Ze voelen zich het plezierigst als ze in een omgeving werken waar vertrouwen heerst en die hen uitdaagt om het maximale uit zichzelf te halen. Wanneer het bedrijf hen motiveert, zullen medewerkers vaak zelf het initiatief nemen om hun leefstijl te veranderen. Steun hen zoveel als redelijk is, ontdek wat het bedrijf kan bijdragen, maar besef terdege dat de werkgever niet alles voor een medewerker kan oplossen. Mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid.

4. Maak gezondheid zichtbaar in het bedrijf.

Tref de juiste voorzieningen. Bied medewerkers de mogelijkheid om pauzes actief in te vullen, samen te lunchen, samen te bewegen, staand of lopend te overleggen of te bellen. Als HR een visie op gezondheid heeft ontwikkeld, kunnen leidinggevenden het onderwerp vanuit die visie bespreekbaar maken.

5. Blijf investeren in de toekomst.

Zorg ervoor dat praten over gezondheid en leefstijl raakt ingebed in de organisatie. Zie het als uw taak om leidinggevenden te ondersteunen bij hun pogingen om medewerkers fit te krijgen en te houden. Als de resultaten verbeteren, geeft dat rust en zekerheid. De geïnvesteerde tijd betalen medewerkers ruimschoots terug met hun gezondheid.

Bel ons

Hebt u vragen of wilt u advies? Neemt u dan contact met ons op

Telefoonnummer
088 555 71 00
Te bereiken op
Maandag t/m vrijdag
Openingstijden
8:30 - 17:30 uur