Hoeveel mantelzorgers telt uw organisatie?

De combinatie van mantelzorg en werk kan leiden tot overbelasting. Hoeveel mantelzorgers telt uw organisatie? Met gegevens uit uw branche, kunnen we u een beeld geven.

Bereken aantal mantelzorgers

Wat is mantelzorg?

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) omschrijft mantelzorg als ‘zorg die wordt gegeven aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving’. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een buurman, vriend of kennis. Nederland telt ruim 4,4 miljoen mantelzorgers en 1 op de 5 van hen combineert mantelzorg met een betaalde baan.

Mantelzorg en werk in cijfers

Alhoewel de term ‘mantelzorg’ al in 1972 is bedacht door medicus Johannes Hattinga Verschure, is het woord pas de laatste jaren erg in zwang geraakt. Mantelzorg neemt de laatste jaren enorm toe en kan ook z’n weerslag hebben op het werk. Herkent u zich in deze cijfers?

51 procent van werkgevers verwacht toenemende kosten

1 op de 5 werknemers is mantelzorger

18 procent verzuim door mantelzorg

Rekentool: hoeveel mantelzorgers telt uw organisatie?

Uw medewerkers lopen niet rond met een stickertje ‘mantelzorger’ op hun voorhoofd. Maar met gegevens uit uw branche, kunnen we u wel een beeld geven van het aantal mantelzorgers in uw bedrijf. En van het aantal medewerkers dat moeite heeft met die combinatie en mogelijk overbelast raakt.

Bereken het aantal mantelzorgers

Vul de rekentool in

Werk en mantelzorg, van visie naar aanpak

Als u ons vraagt hoe u het thema ‘mantelzorg’ in uw bedrijf moet benaderen, kunnen we daar niet direct een pasklaar antwoord op geven. Een goed beleid voor mantelzorg is namelijk maatwerk. Het is op de eerste plaats belangrijk om te weten hoe urgent het probleem voor u is, nu en over pakweg 5 tot 10 jaar.

Daarnaast is uw visie op werk en mantelzorg van belang: welke rol ziet u als werkgever weggelegd op dit gebied? Wilt u minimaal voldoen aan wettelijke eisen, zoals verlofregelingen of wilt u een mantelzorgvriendelijke organisatie zijn? Deze vragen zijn de basis voor een passende aanpak.

Benieuwd hoe andere bedrijven mantelzorg aanpakken? Lees ook: 

Het verhaal van een mantelzorger met een dubbele baan
De mantelzorgdilemma's van BCC

De Mantelzorgtoolkit voor werkgevers

Mantelzorgtoolkit

Met de hulpmiddelen in de mantelzorgtoolkit ontlast u mantelzorgende medewerkers en voorkomt of vermindert u samen verzuim.

Bekijk de mantelzorgtoolkit

Download de whitepaper 'Mantelzorg en Werk'

Download de whitepaper 'Mantelzorg en werk'

  • Meer actuele cijfers over mantelzorg en werk
  • De visie van werkgevers en hun rol bij mantelzorg
  • Mantelzorg en werk in de toekomst

Download de whitepaper

Wilt u hulp bij het bepalen van uw rol bij mantelzorg op de werkvloer?

Praat er eens vrijblijvend over met een expert van CZ. Wij zoeken graag samen met u naar een visie op mantelzorg die past bij uw bedrijf. En vertalen dat graag samen naar beleid. Neem vandaag nog contact op.

Kom in gesprek over werk en mantelzorg

Onze kijk op mantelzorg en werk

Vooroplopen om de best mogelijke zorg te bieden, die past bij úw bedrijf en medewerkers. Dát is waar CZ voor staat. Wij zien het als onze rol om u te informeren over gezondheidsrisico’s en ontwikkelingen die het werk kunnen raken. Samen met u streven we naar een lager ziekteverzuim. Zo blijft de zorg in Nederland nu en op termijn goed, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.

Mantelzorg en werk: gedeelde verantwoordelijkheid of niet? De bedrijfszorgspecialist aan het woord.

Lees meer over werkstress

45 procent werknemers denkt mantelzorger te worden

Wat vindt werkgevend Nederland?

Veel HR-managers vinden mantelzorg een maatschappelijk probleem. Totdat verzuim dreigt. Dan blijkt de praktijk toch wat ingewikkelder.

Bekijk het onderzoek van CZ en Gfk

Mantelzorg en werk in 1 minuut

Mantelzorg en werk in 1 minuut

Veel directies zien het thema mantelzorg niet als probleem. Voor HR daarentegen, is het een toenemende bron van zorg. Hoe gaat uw bedrijf om met mantelzorg?

Bepaal uw bedrijfsvisie in 7 stappen

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief voor HR-professionals met actuele thema’s rondom gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Ja, schrijf mij in