Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg die iemand geeft aan naasten, bijvoorbeeld aan een partner, ouder of kind. Maar ook de zorg voor een buurman, vriend of kennis valt onder mantelzorg. De mantelzorger heeft een persoonlijke band met degene voor wie hij of zij zorgt. Veel mensen zijn dus mantelzorger zonder dat ze het weten.

Méér dan alleen zorgtaken

Bij ‘zorg’ denkt u waarschijnlijk vooral aan taken als persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en vervoer. Maar mantelzorg is meer dan dat. Veel mantelzorgers voeren ook de hele regie over het zorgproces, zoals het regelen van zorg, het bezoeken van artsen, contact met zorgverleners en het regelen van de administratie en financiële afwikkeling.

4,4 miljoen mantelzorgers

Nederland telt ruim 4,4 miljoen mantelzorgers.

1 op de 5 van hen combineert mantelzorg met een betaalde baan.

Waarom horen we ineens zoveel over mantelzorg?

Alhoewel de term ‘mantelzorg’ al in 1972 is bedacht door medicus Johannes Hattinga Verschure, is het woord pas de laatste jaren erg in zwang geraakt. Mantelzorg neemt de laatste jaren enorm toe. Dat komt voor een deel door de vergrijzing. Nederland telt steeds meer hulpbehoevende ouderen. Maar ook het langzaam afbrokkelen van onze klassieke verzorgingsstaat, werkt mantelzorg in de hand.

Koning Willem-Alexander zei er het volgende over in zijn eerste Troonrede in 2013:

“Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.”

Koning Willem-Alexander, Troonrede 2013

Overbelasting bij werkende mantelzorgers

De zorg voor een ander kan zwaar zijn. Zeker als deze zorg langdurig is en gecombineerd wordt met een betaalde baan. Overbelasting bij mantelzorgers komt daarom helaas veel voor.

1 op de 5

mantelzorgers heeft een betaalde baan

15%

van de werkende mantelzorgers voelt zich regelmatig overbelast

3 op de 4

mantelzorgers gaat pas met de werkgever in gesprek als de combinatie van werk en zorg te zwaar wordt

Hulp voor mantelzorgers én werkgevers

CZ biedt veel producten en diensten speciaal voor mantelzorgers en werkgevers. Zo ondersteunen we mantelzorgers bij het verlichten van hun taak. En helpen we werkgevers bij het bepalen van hun rol ten aanzien van werk en mantelzorger in hun organisatie.


Meer informatie voor mantelzorgers en werkgevers

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief voor HR-professionals met actuele thema’s rondom gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Ja, schrijf mij in