Mantelzorg en werk: overleg met uw medewerkers

Er zijn ruim 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Eén op de vijf combineert de zorg met een betaalde baan. Grote kans dat er één of meer in uw bedrijf werken. Met deze praktische tips helpt u hen bij de zorg én het werk.

Zeker 4 op de 10 mantelzorgers noemt zichzelf overbelast. En bijna 1 op de 5 wordt tijdens het werk gestoord voor zorgtaken. Zo zijn mantelzorgers een zegen voor hun omgeving, maar ook een risico voor de productiviteit in uw bedrijf.

Klinkt dit herkenbaar?

Hoe zorgt u echt dat mantelzorgers hun productiviteit behouden? Collega’s willen vast een stapje harder lopen, maar dat kunt u niet blijven vragen.

En hoe blijven mantelzorgers met hun gedachten bij het werk? Dagelijkse telefoontjes met de huisarts kunnen behoorlijk afleiden. En tijdens een zakenreis mag de focus niet liggen op de moeilijke thuissituatie.

Natuurlijk zijn er oplossingen

Uw medewerker heeft vooral behoefte aan begrip. Maar het werk hoeft er niet onder te lijden.

Eerder kon u al tips lezen om mantelzorgers te ontlasten en inzetbaar te houden. De belangrijkste boodschap was: zoek samen naar maatwerkoplossingen en maak praktische afspraken.

Waar kunnen die afspraken uit bestaan?

Neem zorgen over de tijdsbesteding weg

Als uw medewerker de thuiszorg moet bellen, biedt dan die mogelijkheid. Of als er een afspraak is met een arts, probeer het werk dan zo in te richten dat dat kan. Maak tijdsbesteding in ieder geval bespreekbaar en lees de tips over hoe u dat aanpakt bij een privégerelateerd onderwerp. Maak afspraken die het bedrijfsbelang én dat van de mantelzorger dienen, zoals afgesproken tijden waarop gebeld kan worden.

Werk moet doorgaan, maar kan vaak anders

En in periodes waarin de zorg erg veel tijd vraagt? Overleg dan of uw medewerker beter geholpen is met zorgverlof of andere afspraken binnen de wet en de CAO: thuiswerken, flexibele werktijden, overuren opsparen en later opnemen, tijdelijk andere taken. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan uw medewerker verwacht.

Zorg samen voor vervangende mantelzorg

Soms zal uw medewerker echt aanwezig moeten zijn - op de werkplek, met voldoende aandacht voor de taak die ligt te wachten. Dan helpt een vervangende mantelzorger. Zo gaat de zorg door en het werk ook. In veel gevallen wordt die vervangende mantelzorg vergoed door de zorgverzekeraar. Via de organisatie Handen in Huis regelt uw medewerker dit snel en gemakkelijk.

Speciale aandacht voor mantelzorg rond dementie

Hoort u tijdens een goed gesprek dat uw medewerker zorgt voor iemand met dementie? Dan is mantelzorg vaak extra zwaar, omdat uw medewerker ook langzaam het contact met de naaste verliest. Onze speciale diensten bij zorg rond dementie bieden dan hulp.

Er is dus meestal wel een oplossing die past. Twijfelt u of wilt u sparren over de situatie? Een adviseur Bedrijfszorg helpt u om de juiste oplossing te vinden.

Aukje Rekkers-Staal, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ

Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Als adviseur heb ik geleerd dat er geen 2 bedrijven hetzelfde zijn. Mijn aanpak is maatwerk.

Daarom analyseer ik altijd eerst de situatie en spreek ik met betrokkenen. Hebt u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Dan ga ik graag met u in gesprek.

E-mail Aukje
Of bekijk haar LinkedIn-profiel

Aukje Rekkers

Bel ons

Hebt u vragen of wilt u advies? Neemt u dan contact met ons op

Telefoonnummer
088 555 71 00
Te bereiken op
Maandag t/m vrijdag
Openingstijden
8:30 - 17:30 uur