Werkdruk kan lekker zijn, werkstress is echt niet ok!

Van werk, en van af en toe heel veel werk, kan je hartstikke blij worden. Het geeft betekenis aan je leven. Maar wat als je het punt bereikt waarop werkdruk overgaat in werkstress?

“Aukje”, vroeg mijn collega, “wil jij een column schrijven voor onze nieuwsbrief?”

Weet ik niet, antwoordde ik ietwat onverschillig. Ik had andere dingen aan mijn hoofd.

“Het onderwerp is werkstress”, zei mijn collega weer.

Ik veerde op. Werkstress is namelijk helemaal mijn ding. De invalshoeken rolden meteen als golven uit mijn mond.

“Wauw”, zei mijn collega, “is dit een ‘ja’?”

Nu zit ik te buffelen om de deadline van de column te halen. Want net als veel andere mensen heb ik het soms heel erg druk en weet ik niet waar ik de tijd vandaan moet halen om alles voor elkaar te krijgen. Dat is op zich niet erg.

Van werk, en van af en toe heel veel werk, kan je hartstikke blij worden. Het geeft betekenis aan je leven. Hoe mooi kan het zijn? Toch moet ik er niet aan denken dat ik naast mijn reguliere werk als adviseur zorg en bedrijfszorg dagelijks een column zou moeten schrijven. Ik zou niet weten hoe lang ik dat volhoud. Twee, drie maanden? Ik ben bang dat ik dan wel het punt heb bereikt waarop werkdruk overgaat in werkstress. En dan wordt het gevaarlijk.

Ieder mens is anders en reageert anders op werkdruk. Wat voor de één onoverkomelijk is, is voor de ander een piece of cake. Maar als mensen, door de bank genomen, lang onder druk staan en het ze niet lukt om hun werk af te krijgen, komen de klachten. Dat zie je ook als een takenpakket te ambitieus is of waardering uitblijft. Dan verandert druk in stress, met chagrijn, onzekerheid, of somberte als gevolg. Mensen isoleren zichzelf en worden soms angstig, vergeetachtig of zelfs chaotisch en kunnen gaan verzuimen.

De opvatting dat stress ok is, is echt een misvatting. Stress is niet ok! Dus als je ziet dat één van je collega’s de druk niet meer aankan, loop dan naar hem of haar toe en vraag hoe het gaat. Luister en knoop een gesprekje aan. Het kost je tien minuten, maar jouw aandacht kan zo ontzettend veel goeds opleveren.

Je hoeft niet meteen allerlei dure trajecten op te starten om verzuim te voorkomen. Iemand het gevoel geven dat hij begrepen wordt, neemt al flink wat druk weg. En vertel hem te relaxen. Hoe mooi het is om niets te doen, en daarna te rusten?, zeggen ze in Spanje. Rust is belangrijker dan je denkt. Je moet kunnen herstellen van een inspanning. Dat ga ik nu dus ook doen. Dan denk ik al stiekem na over het onderwerp van mijn volgende column. Geniet!

Hebt u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Mail mij gerust. Ik kom graag met u in gesprek. 

Aukje Rekkers-Staal, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ

Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Als adviseur heb ik geleerd dat er geen 2 bedrijven hetzelfde zijn. Onze aanpak is maatwerk.

Daarom analyseer ik altijd eerst de situatie en spreek ik met betrokkenen. Hebt u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Dan ga ik graag met u in gesprek.

E-mail Aukje
Of bekijk haar LinkedIn-profiel

Aukje Rekkers

Lees meer over werkstress

Samen werkstress verlagen

HR-professional? Zo vermindert u werkstress in uw organisatie

Werkstress is verzuimoorzaak nummer 1 in Nederland. Worstelt u net als veel andere HR-professionals met de vraag hoe u verzuim door werkstress de baas blijft en zoekt u passende interventies hiervoor? Bekijk de handzame tips.

Pak werkstress effectief aan

Man denkt na over het preventief aanpakken van werkstress

De CZ Zorgcoach ontzorgt ondernemers in het MKB

Verzuim door werkstress wilt u liever voorkomen. De CZ Zorgcoach helpt u hierbij. Zij kent de arbeidsrisico’s in uw branche door en door en regelt passende zorg voor uw medewerkers. Zo houdt u tijd over voor uw eigen werk. Dat scheelt een hoop stress.

Hulp bij de aanpak van werkstress