Werkstress en de rol van de HR-professional

Werkstress is een hardnekkige kwaal. Door de toenemende verwachtingen en het grote aantal prikkels raken medewerkers uit balans. Organisaties zijn daarom gebaat bij medewerkers die goed bestand zijn tegen werkstress. Dat is een uitdaging die iedereen aangaat. Toch richten de ogen zich vaak op de HR-professional. Kijk hoe u die rol kunt vervullen.

Zo kunnen HR-managers werkstress positief beïnvloeden

1. Maak werkstress bespreekbaar

De blogpost ‘Hoe HR-managers hun bedrijf ervan kunnen overtuigen dat werkstress echt een issue is’ bevat enkele waardevolle aanbevelingen om dit mogelijk te maken.

2. Maak voorschriften

Regels kunnen gezond gedrag bevorderen. Door bijvoorbeeld meer ruimte voor flexibiliteit in het werkrooster voor te schrijven, stelt een bedrijf zijn medewerkers in staat om ook thuis te werken en meer rust in hun werkschema in te bouwen. HR kan het management hierover adviseren.

3. Maak de werkomgeving gezonder

Organisaties kunnen voorzieningen treffen die gezonde keuzes makkelijker maken en ongezonde keuzes moeilijker. Regelmatig bewegen helpt bijvoorbeeld om geestelijk scherp te blijven en een goede conditie te houden. In een nieuw pand kunt u dus overwegen om het trappenhuis vóór de lift te laten bouwen, zodat mensen vaker gaan lopen naar hun werkplek.

Of u kunt in de ruimtes waar uw medewerkers pauze houden een tafeltennistafel plaatsen zodat ze iets actiefs doen in plaats van zitten. Maar in branches waar medewerkers al heel veel lopen, zoals in de zorg, is een andere voorziening misschien beter. Het gaat om de balans. Afwisseling is belangrijk. Mensen worden moe van teveel van hetzelfde.

4. Vergroot het zelfinzicht van medewerkers

Mensen zijn zich vaak niet bewust hoe hun stress ontstaat. Ze zijn overdag druk bezig en hebben geen aandacht voor bijvoorbeeld die stijve schouders. Ze verrichten veel arbeid met hun hoofd, zijn moe, komen thuis, ploffen neer op de bank, kijken tv. Als je vraagt hoe het met ze gaat, antwoorden ze: druk, moe, veel.
Door de vermoeidheid leven ze een beetje op de automatische piloot. Ze hebben vaardigheden nodig om weer gezonde keuzes te maken en zichzelf te deprogrammeren. HR kan zorgen voor inspiratie en ontwikkelingsmogelijkheden. Het artikel ‘Hoe HR werkstress bij medewerkers kan wegnemen’ gaat daar dieper op in. U hoeft niet alle oplossingen zelf te verzinnen. Er zijn specialisten die u met de invulling van uw programma kunnen helpen.

Concrete aanleiding

Om uw invloed op het verminderen van werkstress te vergroten, kunt u steeds ‘een haakje’ zoeken. Een aanleiding waar u een concrete oplossing voor kunt bieden:

  • Waar hebben leidinggevenden in uw onderneming bijvoorbeeld last van? Hebben hun medewerkers een productiviteitsprobleem?
  • Wat kunt u daar als HR-professional samen met de leidinggevende aan doen?
  • Wat laat het medewerkerstevredenheidsonderzoek zien als het gaat om stress? En als zo’n onderzoek er nog niet is, dan kunt u het initiëren. Daardoor creëert u zelf aandacht voor werkstress.

Betere balans

HR heeft als taak om de capaciteiten van medewerkers te optimaliseren. Maar het is uiteindelijk een gezamenlijke uitdaging om mensen de skills te geven die een betere balans, meer energie en een behapbaar gevoel van werkdruk tot gevolg zullen hebben. 

Bekijk hoe HR werkstress kan wegnemen

Contact

Meijke van Herwijnen is leefstijlcoach bij Medicinfo, strategisch partner van CZ. Ze is voedings- en gezondheidsdeskundige van huis uit en verzorgt trainingen en coachingstrajecten op het gebied van gezondheid en werkstress. Ze laat dingen graag net iets beter achter dan ze ze gevonden heeft.

E-mail Meijke
Bekijk het LinkedIn-profiel van Meijke

Meijke van Herwijnen

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief voor HR-professionals met actuele thema’s rondom gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Ja, schrijf mij in

Bel ons

Hebt u vragen of wilt u advies? Neemt u dan contact met ons op

Telefoonnummer
088 555 71 00
Te bereiken op
Maandag t/m vrijdag
Openingstijden
8:30 - 17:30 uur