Waar basisverzekeringen in kunnen verschillen

September 2015 - De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Toch is ze geen eenheidsworst. Er zijn grote verschillen. Waar moeten HR-managers op letten als ze een basisverzekering voor de medewerkers van hun organisatie afsluiten? De prijs is natuurlijk belangrijk. Maar de kwaliteit, toegankelijkheid en vergoeding van zorg spelen ook een rol van betekenis.

Een basisverzekering dekt in principe de standaardzorg van huisartsen, ziekenhuizen en apotheken. Er bestaan drie hoofdvarianten.

  • Selectiefpolis (budgetpolis)
  • Naturapolis
  • Restitutiepolis

Elke variant heeft een eigen prijsniveau en aanbod van zorgverleners. Natuurlijk zijn er ook combinaties van natura en restitutie mogelijk, maar die laten we in deze tabel even buiten beschouwing. Het gaat om de hoofdvarianten. De selectiefpolis (in de volksmond bekend als budgetpolis) is over het algemeen het voordeligst. In de tabel worden de verschillen overzichtelijk weergegeven. Zo kunt u als HR-manager bepalen wat voor uw organisatie en uw medewerkers écht van belang is.

Bekijk de voor- en nadelen in het polisoverzicht.

Hoogte van de premie

Binnenkort begint het grote gereken. Gaat de premie omhoog? Wat gebeurt er met het eigen risico? In de media zijn al berichten verschenen dat de basispremie licht stijgt en het eigen risico €385,00 wordt. Op Prinsjesdag maakt de minister van Volksgezondheid de besluiten publiek. Dan weten we ook welke vergoedingen deel zullen uitmaken van het basispakket. Op basis van deze uitgangspunten berekenen zorgverzekeraars de premie voor het volgende kalenderjaar.

Elke verzekeraar maakt zijn eigen afwegingen. CZ probeert de premie structureel laag te houden door de eigen reserves aan te spreken. Zo kan de verzekeraar een goede prijs-kwaliteitverhouding garanderen. CZ biedt geen selectiefpolis aan. Daar hebben we 4 goede redenen voor. We vinden het belangrijk dat verzekerden uit een ruim aanbod zorgverleners kunnen kiezen en zelf geen rekeningen moeten betalen. Dat voorkomt uitval en zorgmijdend gedrag. Voor organisaties is dit voordeel van wezenlijk belang. Een goede basisverzekering draagt bij aan de gezondheid en inzetbaarheid van personeel.

Wilt u meer informatie over de collectieve verzekeringen?

Niels Kruijzen is adviseur collectieve zorgverzekering. Stel uw vraag en u heeft binnen twee dagen antwoord.

Stuur een e-mail

Bel ons

Hebt u vragen of wilt u advies? Neemt u dan contact met ons op

Telefoonnummer
088 555 71 00
Te bereiken op
Maandag t/m vrijdag
Openingstijden
8:30 - 17:30 uur