Inkoopbeleid fysiotherapie claudicatio intermittens

CZ groep wil de beste zorg voor patiënten met claudicatio intermittens (CI), ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Daarom sluiten we alleen contracten af met fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij ClaudicatioNet.

Uit onderzoek blijkt dat looptherapie (waar mogelijk in combinatie met het aanpassen van de leefstijl) effectief is bij patiënten met etalagebenen. Het is belangrijk dat deze therapie gegeven wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten.

CZ groep stimuleert dat patiënten met etalagebenen zorg ontvangen van een gespecialiseerde fysiotherapeut. CZ sluit daarom voor de behandeling van CI alleen contracten af met fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij ClaudicatioNet.

Zo werkt het beleid in de praktijk

  • Patiënten die zich melden voor fysiotherapie die verband houdt met etalagebenen worden uitsluitend in behandeling genomen door een fysiotherapeut die is aangesloten bij ClaudicatioNet.
  • Is in uw praktijk geen gespecialiseerde fysiotherapeut voor CI werkzaam? Dan heeft het onze voorkeur dat u nieuwe patiënten direct doorverwijst naar een andere praktijk waar een fysiotherapeut die aangesloten is bij ClaudicatioNet de behandeling start. Een overzicht van geregistreerde fysiotherapeuten vindt u op ClaudicatioNet Zorgzoeker
  • CZ controleert actief of patiënten daadwerkelijk onder behandeling zijn van een bij ClaudicatioNet aangesloten fysiotherapeut en niet bij een andere collega.

Uitzondering op het inkoopbeleid

Is de reistijd voor de patiënt naar een aangesloten zorgaanbieder langer dan 20 minuten met de auto? Dan helpt CZ bij het vinden van een passende oplossing. De patiënt kan hiervoor contact opnemen via Medische beoordelingen, paramedische zorg: (013) 594 91 78 of mbz.paramedisch@cz.nl

Hoe vraagt uw patiënt om toezegging van CZ?

Besluit de patiënt om de behandeling te starten bij een fysiotherapeut die niet is aangesloten bij ClaudicatioNet? Dan moet de patiënt een verzoek voor toezegging aanvragen. Uw patiënt betaalt een eigen bijdrage afhankelijk van de polis die is afgesloten bij CZ. Voor het aanvragen van een verzoek voor toezegging neemt uw patiënt contact op met de afdeling Medische beoordelingen: (013) 594 91 78 of mbz.paramedisch@cz.nl