Inkoopbeleid fysiotherapie voor patiënten met bekkenbodemklachten

CZ groep wil de beste zorg voor verzekerden met bekkenbodemklachten. Daarom sluiten we alleen contracten af met geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

Klachten in het gebied van bekken, buik en lage rug vragen om een specifieke behandeling. De spieren in dat gebied van het lichaam hebben naast een rol bij houding en beweging ook een belangrijke rol bij plassen, vrijen en ontlasten. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug.

CZ stimuleert dat verzekerden met bekkenbodemklachten zorg ontvangen van een bekkenfysiotherapeut. Daarom sluit CZ groep alleen contracten af met bekkenfysiotherapeuten die geregistreerd staat in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie of bij het Keurmerk Fysiotherapie. Bekkenfysiotherapeuten zijn aanvullend opgeleid en het is één van de erkende specialisaties. 

Zo werkt het beleid in de praktijk

  • Patiënten die zich melden met bekkenbodemklachten worden uitsluitend in behandeling genomen door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
  • Is in uw praktijk geen bekkenfysiotherapeut werkzaam? Dan heeft het onze voorkeur dat u nieuwe patiënten direct doorverwijst naar een andere praktijk waar een bekkentherapeut de behandeling start. Een overzicht van bekkenfysiotherapeuten vindt u op CZ Zorgvinder
  • CZ controleert actief of verzekerden daadwerkelijk onder behandeling zijn van een bekkenfysiotherapeut en niet bij een andere collega. 

Uitzondering op het inkoopbeleid

Is de reistijd voor de patiënt naar een geregistreerde zorgaanbieder langer dan 20 minuten met de auto? Dan helpt CZ bij het vinden van een passende oplossing. De verzekerde kan hiervoor contact opnemen via Medische beoordelingen, paramedische zorg: (013) 594 91 78 of mbz.paramedisch@cz.nl

Hoe vraagt uw patiënt om toezegging van CZ?

Besluit de patiënt om de behandeling te starten bij een fysiotherapeut die niet gespecialiseerd is in bekkenfysiotherapie? Dan moet de patiënt een verzoek voor toezegging aanvragen. Voor het aanvragen van een verzoek voor toezegging neemt uw patiënt contact op met de afdeling Medische beoordelingen: (013) 594 91 78 of mbz.paramedisch@cz.nl