Inkoopbeleid fysiotherapie voor patiënten met lymfevataandoeningen/oedeem

CZ groep wil de beste zorg voor patiënten met lymfevataandoeningen/oedeem. Daarom sluiten we alleen contracten af met geregistreerde oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten.

De oedeemfysiotherapeut en huidtherapeut zijn gespecialiseerd in het herkennen, diagnosticeren, behandelen en begeleiden van patiënten met (kans op het ontwikkelen of verergeren van) oedeem. Deze klachten komen voornamelijk voor bij ziektebeelden die hun oorzaak vinden in afwijkingen, beschadigingen of ziekten in het lymfecirculatiesysteem, het bloedcirculatiesysteem en/of de hartfunctie.

  • CZ stimuleert dat patiënten met lymfevataandoeningen/oedeem zorg ontvangen van een oedeemfysiotherapeut en/of huidtherapeut. Daarom sluit CZ alleen contracten af met oedeemfysiotherapeuten die geregistreerd staan in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie en huidtherapeuten met de status “kwaliteitsgeregistreerd” in het Kwaliteitsregister Paramedici. Oedeemfysiotherapeuten zijn aanvullend opgeleid en het is één van de erkende specialisaties. 

Zo werkt het beleid in de praktijk

  • Patiënten die zich melden met lymfevataandoeningen/oedeem worden uitsluitend in behandeling genomen door een geregistreerd oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut. 
  • Is in uw praktijk geen oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut werkzaam? Dan heeft het onze voorkeur dat u nieuwe patiënten direct doorverwijst naar een andere praktijk waar een oedeemtherapeut of huidtherapeut de behandeling start. Een overzicht van gecontracteerde oedeemfysiotherapeuten vindt u op CZ Zorgvinder
  • CZ controleert actief of patiënten daadwerkelijk onder behandeling zijn van een oedeemfysiotherapeut en niet bij een andere collega.

Uitzondering op het inkoopbeleid

Is de reistijd voor de patiënt naar een geregistreerde zorgaanbieder langer dan 20 minuten met de auto? Dan helpt CZ bij het vinden van een passende oplossing. De patiënt kan hiervoor contact opnemen via Medische beoordelingen, paramedische zorg: (013) 594 91 78 of mbz.paramedisch@cz.nl

Hoe vraagt uw patiënt om toezegging van CZ?

Besluit de patiënt om de behandeling te starten bij een fysiotherapeut of huidtherapeut die niet gespecialiseerd is in lymfevataandoeningen/oedeem? Dan moet de patiënt een verzoek voor toezegging aanvragen.

Voor het aanvragen van een verzoek voor toezegging neemt uw patiënt contact op met de afdeling Medische beoordelingen: (013) 594 91 78 of mbz.paramedisch@cz.nl