Regelingen en vergoedingen voor mantelzorgers

Mantelzorg kan zwaar zijn. Emotioneel, maar ook praktisch. Want u krijgt te maken met onvoorziene situaties en kosten. Daarom zijn er voor mantelzorgers speciale regelingen en vergoedingen. Onze zorgadviseurs helpen u graag bij het vinden van een betere balans.

Neem contact op met het CZ Zorgteam

Begeleiding bij de zorg voor iemand met dementie

Het is fijn als u als mantelzorger ondersteuning krijgt in hoe u de zorg voor uw naaste het beste kunt organiseren. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

 • Vanuit uw gemeente. De gemeente waar uw naaste woont is uw eerste aanspreekpunt. Iedere gemeente bepaalt zelf hoe zij haar mantelzorgers het beste kan helpen. Neem contact op met het Wmo-loket van de gemeente.
 • Door één vaste zorgprofessional. Mantelzorgers van mensen met dementie kunnen hulp krijgen van één vaste, ervaren zorgprofessional. Deze begeleiding wordt casemanagement genoemd. Die hulp wordt vergoed door de zorgverzekeraar van degene voor wie u zorgt.
  Lees meer over casemanagement
 • Van een mantelzorgmakelaar. Een mantelzorgmakelaar helpt u met het regelen van zorg. U kunt meestal een mantelzorgmakelaar inschakelen via uw gemeente, werkgever of zorgverzekeraar.
  Bent u of degene voor wie u zorgt klant bij CZ? Neem contact op met het CZ Zorgteam
  Geen klant bij CZ? Kijk op de website van MantelzorgNL
 • Met behulp van een mantelzorgcursus. Hebt u of uw naaste een aanvullende verzekering bij CZ? Dan kunt u meestal een vergoeding krijgen voor een mantelzorgcursus.
  Bekijk de vergoeding

Vergoedingen voor het geven van zorg

Er is geen algemene vergoeding voor de zorg die u geeft. Wel kunt u een PGB (persoonsgebonden budget) aanvragen voor uw naaste. Hiermee kunt u iemand anders of uzelf betalen om zorg te verlenen. U kunt hier alleen zorg uit betalen die normaalgesproken vergoed zou worden door de zorgverzekeraar, het zorgkantoor of de gemeente. Ook gelden er verschillende andere voorwaarden.

Een persoonsgebonden budget past niet bij elke situatie. Bekijk vooraf goed wat de gevolgen ervan zijn. Bespreek het bijvoorbeeld met een cliëntondersteuner van de gemeenten waar de persoon voor wie u zorgt woont. Neem hiervoor contact op met het Wmo-loket van de gemeente.

Vervangende mantelzorg

Wilt u even wat tijd voor uzelf of met een gerust hart op vakantie? Dan kunt u een beroep doen op vervangende mantelzorg. U draagt dan tijdelijk de zorg voor uw naaste over aan iemand anders. Ontdek de mogelijkheden.

Krijg een praktisch stappenplan met de CZ Hulpwijzer

Werk en mantelzorg

Vindt u werk en mantelzorg moeilijk te combineren? Bespreek dit met uw werkgever. En ga samen op zoek naar een goede oplossing.
Zó combineert u werk en mantelzorg

Vervoer en parkeren

Sommige gemeenten geven mantelzorgers een parkeerkaart waarmee ze voordelig kunnen parkeren in de buurt van hun naaste. Ook bieden ze vaak de mogelijkheid om een regiotaxi of invalideparkeerkaart aan te vragen. Neem contact op met het Wmo-loket van de gemeente waar uw naaste woont.

Mantelzorgwaardering

Iedere gemeente heeft een vorm van mantelzorgwaardering. De gemeente bepaalt zelf hoe ze deze waardering inzetten. Neem contact op met het Wmo-loket van de gemeente waar uw naaste woont.

Persoonlijk advies

CZ Zorgteam

Onze zorgadviseurs helpen u graag bij het vinden van een betere balans.

Neem contact op met het CZ Zorgteam

Mantelzorger: van kok tot chauffeur

Zorgverlichter

Als mantelzorger hebt u vele petten op. U bent kok, chauffeur, verzorger. De CZ Zorgverlichter helpt u een petje af te zetten. Zodat u meer tijd hebt voor andere zorgtaken. Of gewoon voor uzelf. Beantwoord 6 vragen en krijg meteen praktische tips om uw zorgtaken te verlichten.

Start de Zorgverlichter