Dag van de Mantelzorg: wie zorgt voor de mantelzorger?

Mantelzorgers staan het hele jaar klaar voor anderen. Maar wie helpt de mantelzorger? Op de dag van de Mantelzorg draaien we de rollen een keertje om. Doe ook mee!

Loes van Buchem - 20 oktober 2016

Wie helpt de mantelzorger?

Ruim vier miljoen Nederlanders zorgen voor een familielid, vriend, goede buur of bekende. Het hele jaar staan ze klaar voor anderen. Ze verzorgen, helpen met huishoudelijke klusjes of regelen de administratie.

Dat is soms zwaar. Vooral omdat mantelzorgers dit vaak doen naast hun eigen werk. Daardoor komen ze soms ze niet eens meer toe aan klusjes voor zichzelf. En wie helpt dan de mantelzorger?

Te druk om de tuin aan te harken

Zo was ik pas op huisbezoek bij meneer Vermeer. Zijn vrouw heeft dementie en gaat geestelijk, maar ook lichamelijk steeds meer achteruit. Meneer helpt zijn vrouw met douchen, aankleden en doet in zijn eentje vrijwel het hele huishouden.

Mevrouw en meneer Vermeer hebben een mooie tuin rondom het huis. Meneer had altijd veel plezier in tuinieren en hield de tuin netjes bij. Daar komt hij nu niet meer aan toe. Hij doet zijn best, vertrouwt hij me met een spijtig lachje toe. Maar ik zie dat de tuin best eens goed aangeharkt mag worden.

Mantelzorg doe je samen

Meneer Vermeer is één van de miljoenen mantelzorgers die we bij CZ graag helpen. Als mantelzorgmakelaar kan ik ze helpen met advies en begeleiding, maar ze kunnen ook meer praktische, huishoudelijke hulp goed gebruiken.

Daarom ben ik zo enthousiast over onze samenwerking met WeHelpen. Dat is een website waarop mensen zich kunnen aanmelden om een klusje te doen voor een ander.

Donderdag 10 november: Dag van de Mantelzorg

Op donderdag 10 november is het de dag van de Mantelzorg. Dan draaien we de rollen een keertje om: wij helpen mantelzorgers bij de klusjes waar ze zelf niet aan toekomen. Bijvoorbeeld de tuin aanharken, keukenkastjes uitstoppen, oude spullen naar de kringloop brengen of een gezonde maaltijd koken.

Doet u ook mee? Elk klusje is welkom. Meld u aan op de site van WeHelpen.

Ook bij u in de buurt

Veel gemeenten en steunpunten besteden aandacht aan de Dag van de Mantelzorg. Bijvoorbeeld workshops, lezingen, een zorgmarkt of een high tea. Vraag ernaar bij uw gemeente.

Ik sta zelf samen met een collega in het weekend voor de Dag van de Mantelzorg op de zorgmarkt in Nuenen. Daar staan we klaar om mantelzorgers te ontmoeten. Het belooft een gezellige dag te worden.

img_Mantelzorg specialisatie

Tips van de mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaars Helga, Loes en Marga komen dagelijks bij mantelzorgers en hun naasten thuis. Zij helpen hen bij het regelen van zorg. Hier delen zij hun ervaringen en tips met u.

Lees alle tips

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor persoonlijk advies, het regelen van zorg en het vergelijken van zorgverleners.

Zorgteam