De zorg verandert en wij veranderen mee

Ik hoor dat mensen zich zorgen maken over de zorg. Maar wat is het fijn als ik die zorgen kan wegnemen. En als ik kan meewerken aan nieuwe initiatieven.

De laatste weken hoor ik in de media dat mensen zich zorgen maken. Maar ook als ik verzekerden aan de telefoon heb. Veel zaken die te maken hebben met de veranderingen in de zorg blijven nog onduidelijk. Hoe mooi is het dan als ik deze onduidelijkheid voor een stukje of zelfs helemaal weg kan nemen bij mensen? Daar ligt voor mij een grote uitdaging en het geeft me ook een onwijs goed gevoel als dit lukt.

Hoe kan ik schouders laten ontspannen?

Ik was vorige week op huisbezoek. Aan het begin zag ik een mantelzorger vol zorgen, onduidelijkheden en emoties. Maar in de loop van het gesprek zag ik zijn gespannen schouders langzaam zakken en ontspannen. Aan het einde van het gesprek zag ik een glimlach op het gezicht van deze man en weer een twinkeling in zijn ogen. Hij zei dan ook letterlijk: “goh, we hebben zoveel dingen besproken, je hebt mogelijkheden benoemd waar ik zelf nooit aan had gedacht.” Dat is nu net de uitdaging die ik wil vinden in mijn werk. Zorgen dat mensen weer lichtpuntjes zien. Dat ze weer gaan denken in mogelijkheden en kunnen ontspannen. Na zo’n gesprek zit ik dan ook tevreden in mijn auto.

Veranderingen bieden nieuwe mogelijkheden

Ik vind het niet vreemd dat die mantelzorger zich zorgen maakte. Veranderingen brengen onrust met zich mee. Dat is natuurlijk ook logisch. Zeker in een overgangsjaar. Toch vind ik het erg belangrijk om óók te kijken naar de mogelijkheden van de veranderingen in de zorg.

Laten we bruggen bouwen

Ik ga er vanuit dat dit soort mooie initiatieven toenemen. Dat we bruggen gaan bouwen tussen verschillende partijen. Dat we zorg gaan bieden die op dat moment nodig is. En dat we de zelfredzaamheid van mensen vergroten. Daarom zal 2015 een leerzaam jaar worden. Voor mezelf, voor andere professionals en ook voor mantelzorgers en de mensen waar zij voor zorgen.

Kortom: een jaar met mooie uitdagingen. Ik heb er zin in!

img_Mantelzorg specialisatie

Tips van de mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaars Helga, Loes en Marga komen dagelijks bij mantelzorgers en hun naasten thuis. Zij helpen hen bij het regelen van zorg. Hier delen zij hun ervaringen en tips met u.

Lees alle tips

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
Onze kantoren zijn open van 8:30 tot 17:30 uur
8:30 - 21:00 uur