Zo gaat de overheid volgend jaar mantelzorgers helpen

Op Prinsjesdag maakte de regering haar plannen bekend voor volgend jaar. Wat betekenen die plannen voor u als mantelzorger? We hebben het belangrijkste nieuws voor u op een rij gezet.

Door Marga Oomens van het CZ Zorgteam, september 2016

Meer geld naar de zorg in 2017

De regering kwam op Prinsjesdag met het goede nieuws dat er meer geld naar zorg gaat. Sommige plannen van de overheid maken het werk van u als mantelzorger wat lichter. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

  • De eigen bijdrage in de Wmo wordt verlaagd. Vooral voor alleenverdieners met een chronisch zieke partner. Want juist zij leveren vaak intensief en langdurig hun mantelzorg. 
  • Er komt extra geld beschikbaar voor de regeling eerstelijns verblijf. Dat betekent onder meer dat ouderen na een ziekenhuisopname voor korte tijd in een verpleeghuis kunnen verblijven om te revalideren. De mantelzorger kan zich zo wat langer voorbereiden op de terugkomst. 
  • De gemeenten krijgen meer geld voor intensieve begeleiding van mensen die veel zorg nodig hebben maar zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Ook krijgen ze extra geld voor tijdelijk opvang van mensen met een licht verstandelijke handicap. 
  • Er komt meer geld voor wijkverpleging. Dat is heel goed nieuws want met betere wijkverpleging kunnen mantelzorgers hun zorg veel langer volhouden. 
  • Verpleeghuizen krijgen meer geld voor betere zorg en betere opleiding van hun personeel. Ook krijgen de patiĆ«nten in de verpleeghuizen meer budget voor dagbesteding. 
  • Er komt geld beschikbaar voor mensen die in de knel zijn gekomen met hun persoonsgebonden budget (pgb). Dit jaar kregen sommige mensen met een pgb pas laat hun geld. Daarvoor kunnen ze volgend jaar worden gecompenseerd. 

Hebt nog vragen over de veranderingen? Neem gerust contact met ons op.

img_Mantelzorg specialisatie

Tips van de mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaars Helga, Loes en Marga komen dagelijks bij mantelzorgers en hun naasten thuis. Zij helpen hen bij het regelen van zorg. Hier delen zij hun ervaringen en tips met u.

Lees alle tips

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor persoonlijk advies, het regelen van zorg en het vergelijken van zorgverleners.

Zorgteam