Hulp van een vrijwilliger

Mantelzorg en vrijwilligerswerk worden vaak met elkaar verward. Toch is er een duidelijk verschil.

Mantelzorgers kiezen er meestal niet voor om voor een ander te zorgen. Het overkomt ze. En ze zijn er vaak 24 per dag ermee bezig. Vrijwilligers kiezen er bewust voor om voor een ander te zorgen. Ze doen dit vaak vanuit een vrijwilligersorganisatie. Ze verrichten geen verpleegkundige handelingen als wassen en medicijnen toedienen. Maar kunnen wel helpen met boodschappen doen en tuinieren. Of ze houden mensen gezelschap. Vrijwilligers doen dit vaak een paar uur in de week.

Formele zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. De Wmo biedt begeleiding en ondersteuning voor uw naaste. Ook om u als mantelzorger tijdelijk te ontlasten.

Informele zorg van mantelzorgers en vrijwilligers

Behalve de gemeente is er een belangrijke rol weggelegd voor mantelzorgers en vrijwilligers. Dit noemen we informele zorg. Mantelzorgers en vrijwilligers bieden de dagelijkse hulp en ondersteuning. Zodat uw naaste zo lang mogelijk thuis zorg kan krijgen.

Vind een vrijwilliger via WeHelpen

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het mantelzorgen? Kijk dan ook eens op WeHelpen. Hier vindt u vrijwilligers die u of uw naaste graag een handje helpen.

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor persoonlijk advies, het regelen van zorg en het vergelijken van zorgverleners.

Zorgteam