Zo hielpen we Marja’s moeder om dichtbij haar kinderen te blijven

Marja’s moeder moest naar een gesloten afdeling van een verpleeghuis 20 kilometer verderop, zeiden ze. Dat wilde Marja niet en ze schakelde ons in. Nu verblijft haar moeder op een open afdeling van een verpleeghuis bij Marja in de straat.

Het verhaal van Marja

Als CZ zorgkantoor helpen we elke dag onze klanten bij het vinden en regelen van langdurige zorg.

Neem nou het verhaal van Marja. Op een gegeven moment komt haar moeder terecht op een revalidatieafdeling. Voordat ze werd opgenomen woonde zij zelfstandig, vlakbij Marja en haar broer. Als haar revalidatieperiode ten einde loopt, blijkt dat haar moeder moet verhuizen naar een verpleeghuis.

Een gesloten afdeling 20 kilometer verderop?

Eerst krijgt Marja’s moeder van het CIZ de indicatie dat ze naar een gesloten afdeling moet. Vervolgens regelt de maatschappelijk werkster voor haar moeder een plek op een gesloten afdeling in een verpleeghuis ruim 20 kilometer verderop.

Waarom zo ver uit de buurt, vraag Marja zich af. Er zijn toch meerdere verpleeghuizen in haar woonplaats? Nu wordt het bijna onmogelijk om haar moeder te bezoeken. Want Marja heeft zelf staar en kan dus ’s avonds niet autorijden.

Bezwaar tegen indicatie CIZ

Als ze me belt, is Marja ten einde raad. Haar moeder zit straks op een gesloten afdeling in een verpleeghuis ver weg. Ze heeft het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Ik stel Marja zoveel mogelijk gerust en bespreek met haar wat de mogelijkheden zijn.

Ik adviseer Marja eerst bezwaar te maken tegen de indicatie van het CIZ. Ik leg haar stap voor stap uit hoe ze dit moet aanpakken. Vervolgens bespreek ik met Marja bij welke verpleeghuizen in de buurt haar moeder terecht zou kunnen. Op basis van haar huidige indicatie én als de indicatie toch nog wijzigt.

Een verpleeghuis dichtbij de kinderen

Een paar weken later belt Marja terug. Goed nieuws van het CIZ: de indicatie van haar moeder is gewijzigd! Ze hoeft niet naar een gesloten afdeling en kan zelf kiezen naar welk verpleeghuis ze wil. Marja is verrast, maar natuurlijk erg blij.

Drie maanden later verhuist haar moeder naar een verpleeghuis bij Marja in de straat. Haar moeder leeft in een omgeving waar ze zich thuis voelt en dichtbij Marja en haar broer. Als dank stuurt Marja ons een grote doos Merci.

Graag gedaan, Marja.

Zorgteam CZ zorgkantoor

U beslist, wij helpen

Wilt u thuis blijven wonen, naar een instelling of toch een pgb? De keus is aan u. Wij helpen u graag de juiste beslissingen te nemen. Onze verpleegkundig adviseurs staan klaar om al uw vragen over langdurige zorg te beantwoorden.

Bel 088 555 71 10 (ma t/m vr van 8:30 - 17:30 uur) of stuur een e-mail.

  • Hebt u vragen over de verschillende manieren waarop u langdurige zorg kunt krijgen?
  • Bent u ontevreden met uw zorgverlener of zoekt u een zorgverlener die aan uw wensen kan voldoen?
  • Wilt u weten of een persoonsgebonden budget (pgb) past bij uw situatie?