18 jaar? Waarom is zorgverzekering verplicht?

 • Declareer nota's in 1 minuut met de CZ App
 • Betaal alleen voor zorg die jij nodig hebt
 • Geen gedoe met opzeggen, wij regelen dit
Bereken je premie

Is een zorgverzekering verplicht?

Ja. Als je 18 jaar of ouder bent, moet je een basisverzekering afsluiten. Ook al ben je kerngezond. Dat heeft de overheid zo bepaald. De overheid vindt dat iedereen in Nederland recht heeft op goede zorg en daar dragen we allemaal een steentje aan bij.

Kies stap voor stap jouw zorgverzekering

 1. Kies je basisverzekering (verplicht)

  De verplichte basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, van bijvoorbeeld je huisarts, ziekenhuis of medicijnen. Bij CZ kun je kiezen uit 3 basisverzekeringen. Je hebt een basisverzekering vanaf € 112,15 per maand bij € 385 eigen risico.

 2. Kies je eigen risico

  Bij de basisverzekering hoort een verplicht eigen risico van € 385. Als je zorg krijgt die we vergoeden uit de basisverzekering, verrekenen we deze kosten eerst met je eigen risico. Kosten van een huisarts vallen niet onder het eigen risico, maar de kosten van een specialist, ziekenhuis en medicijnen wel. Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico. Je betaalt dan een lagere premie.

 3. Kies een aanvullende verzekering (niet verplicht)

  Wil je meer verzekeren, bijvoorbeeld fysio of contactlenzen? Kies dan voor een aanvullende verzekeringen. We hebben er 7. Zorgkosten in het buitenland verzeker je al mee vanaf € 1,95 per maand.

 4. Kies een tandartsverzekering (niet verplicht)

  De kosten voor een bezoek aan de tandarts kunnen aardig oplopen. Vanaf € 20,15 per maand verzeker je ook tandzorg en orthodontie mee.

Aanvullende zorgverzekering voor jongeren

Aan gezinsuitbreiding zit je op je 18e nog niet te denken. Aan ouderdomshulpmiddelen net zo min. Daarom betaal je voor de aanvullende zorgverzekering Jongeren met slechts € 18,95 per maand alleen voor wat jij nodig hebt. En de aanvullende verzekering jongeren is inclusief tandartsverzekering.

Tips! Zo betaal je nóg minder premie

 • Is één van je ouders collectief verzekerd via de werkgever? Verzeker je dan mee op de polis van je ouder(s). Dan krijg jij ook premiekorting, zolang je studeert.
 • Denk na of je een vrijwillig eigen risico wilt. Als je weinig medische kosten maakt, kan dat erg gunstig zijn. Omdat je kiest voor een hoger eigen risico, krijg je korting op de premie. Je moet dan wel een groter deel van de zorg uit de basisverzekering zelf betalen.
 • Vraag zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je premie betalen. Lees meer over de zorgtoeslag.

Beste declaratie app Supersimpel declareren van uw nota: nota, foto, verzend, klaar.
Inzicht in uw zorgkosten In Mijn CZ hebt u snel inzicht in al uw zorgkosten.
Hulp bij uw zorg Hebt u of heeft uw naaste zorg nodig? Onze zorgadviseurs zijn er voor u.

Word je 18 jaar? Kies voor een goede zorgverzekering

 • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd
 • We accepteren iedereen, je bent van harte welkom!
 • Je profiteert van klantvoordeel, zoals korting op fitness, lenzen en nog veel meer

CZ Klantenservice