Goed voorbereid op reis

Als u goed voorbereid op vakantie gaat, kunt u nog meer genieten. Maak daarom gebruik van onze tips en uw zorgeloze vakantie kan beginnen.

Ga voorbereid op vakantie met onze reistips

1. Neem uw EHIC mee

Met de Europese zorgpas EHIC kunt u in het buitenland aantonen dat u verzekerd bent. Zo voorkomt u dat u zelf geld moet voorschieten. Nog geen EHIC? Vraag ‘m gratis aan.

2. Bel de CZ Helpline

Zorg nodig in het buitenland? Bel meteen de CZ Helpline op +31 13 468 04 02. Zo kunt u altijd advies en informatie krijgen van een Nederlandse verpleegkundige. Bijvoorbeeld als u onverwacht wordt opgenomen in het ziekenhuis. Sla het nummer dus snel op in uw telefoon!

3. Check uw verzekering

Uw zorgverzekering vergoedt vaak niet alle zorg in het buitenland. Bekijk daarom in Mijn CZ waarvoor u precies verzekerd bent. 

4. Download de SOS-op-reisapp

Het alarmnummer bellen in het buitenland? Dat gaat heel eenvoudig met de SOS-op-reisapp. Vergeet ook niet uw verzekeringsgegevens te registreren. Dan hebt u altijd de juiste informatie bij de hand als er iets gebeurt.

5. Regel uw vaccinaties

Kijk op de vaccinatiewereldbol of u vaccinaties nodig hebt als u naar een tropische bestemming gaat. Voor advies mailt u met de CZ vaccinatiearts. En hebt u een vaccinatie nodig? Maak een afspraak met een vaccinatiearts bij u thuis. Als verzekerde van CZ krijgt u dan 10% korting op de hele rekening als u een afspraak hebt voor 1 persoon en 20% korting op de hele rekening als u een afspraak hebt voor 2 of meer personen.

6. Vergeet uw medicijnverklaring niet

Medicijnen mee op reis? Sommige medicijnen zijn streng verboden in het buitenland. Vraag daarom uw arts of apotheker of u een medicijnverklaring nodig hebt. Of controleer het bij het CAK.

7. Verzekeringsverklaring

Sommige landen vragen een schriftelijke verklaring van uw zorgverzekeraar die aangeeft dat u verzekerd bent tegen ziektekosten. U hebt deze bijvoorbeeld nodig bij uw visumaanvraag en/of bij aankomst in uw vakantieland. U kunt deze (Engelstalige) verzekeringsverklaring bij ons aanvragen. Deze verklaring wordt ook wel buitenlandverklaring en voor Rusland Ruslandverklaring genoemd.

U hebt in ieder geval een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig in:
Cuba
Rusland
Wit-Rusland

Het kan zijn dat ook andere landen een verzekeringsverklaring vragen. U kunt dit checken bij de ambassade van het land waar u naartoe reist.

Telefonisch aanvragen

U kunt een verzekeringsverklaring telefonisch aanvragen via CZ Klantenservice, 088 555 77 77. U ontvangt de verklaring binnen 10 werkdagen. Als de verklaring gereed is, kunt u deze ook inzien en printen via Mijn CZ.

8. 24/7 online advies met de Buitenlandwijzer

Spoedeisende hulp nodig op vakantie? De Buitenlandwijzer geeft online advies op maat, 24 uur per dag.

Naar de Buitenlandwijzer

Bel ons

Voor een nieuwe verzekering

088 555 70 00
Maandag t/m vrijdag 8:00 - 21:00 uur
Zaterdag 10:00 - 14:00 uur