Wat is een zorgverzekering?

De zorgverzekering is een ziektekostenverzekering voor ziektekosten, zoals huisartsbezoek of medicijnen. Bekijk de mogelijkheden van CZ.

Start uw berekening

De verplichte basisverzekering

De zorgverzekering is een ziektekostenverzekering voor ziektekosten, zoals huisartsbezoek of medicijnen. In Nederland kennen we een verplichte ziektekostenverzekering: de basisverzekering. Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben.

CZ heeft 3 basisverzekeringen:

 • Zorgbewust (naturapolis): vanaf € 108,90 per maand bij € 385,-- eigen risico
 • Zorg-op-Maat (naturapolis): € 112,85 per maand bij € 385,- eigen risico
 • Zorgkeuzepolis (restitutiepolis): € 119,05 per maand bij € 385,- eigen risico

Vergelijk de basisverzekeringen

Wat is het verschil tussen natura en restitutie?

Met een naturapolis bent u goedkoper uit als u altijd naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. CZ heeft contracten met 95% van de zorgverleners in Nederland. U kunt met een basisverzekering van CZ dus bij bijna alle zorgverleners terecht.

Wat is gecontracteerde zorg?

Wij willen dat u de beste zorg krijgt. En dat de zorg betaalbaar blijft. Daarom maken we afspraken met zorgverleners. Bijvoorbeeld over wachttijden, bereikbaarheid en de kosten van een behandeling. Zo kunt u erop rekenen dat de juiste zorg voor u op tijd beschikbaar is en dat zorg voor iedereen betaalbaar blijft.

Wat als mijn zorgverlener geen contract heeft?

U krijgt 100% vergoed wanneer u naar een zorgverlener gaat die een contract met ons heeft voor de zorg die u nodig hebt. Krijgt u zorg van een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt u mogelijk (een deel van) de kosten zelf. Dit is afhankelijk van uw polis:

 • Zorgbewustpolis: u krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners 65% vergoed
 • Zorg-op-maatpolis: u krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners 75 % vergoed
 • Zorgkeuzepolis: u hebt vrije keuze uit alle zorgverleners

Of u nu kiest voor een naturaverzekering of restitutieverzekering: u hebt ruime keuze in zorgverleners.

Aanvullende verzekering

Wilt u meer of ruimere vergoedingen? Dan kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering.

 • Verzeker onverwachte zorgkosten, zoals spoedeisende hulp in het buitenland en tandartskosten na een ongeval al mee vanaf vanaf € 1,95 per maand. Met de aanvullende verzekering Start.
 • Wilt u vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, brillen en contactlenzen? Kies dan één van de andere aanvullende verzekeringen (vanaf € 7,75 per maand).

Vergelijk de aanvullende verzekeringen

Beste zorgverzekering, beste service

Handige overstapservice

Vraag onze ziektekostenverzekering aan vóór 1 januari, dan zeggen wij uw oude verzekering op.

Snel declareren

Declareren gaat snel en makkelijk online via Mijn CZ of met de app CZ Declareren op uw smartphone.

Gratis zorgadvies

Vragen over wachtlijstbemiddeling, zorg of een second opinion? Onze zorgadviseurs helpen u.

Bereken direct uw premie

De premie van onze verzekeringen berekent u heel eenvoudig zelf. Natuurlijk mag u ons ook bellen voor advies. Wij staan voor u klaar.

Bereken nu uw premie

Bel ons: 088 555 70 00

Altijd 14 dagen bedenktijd. U zit nergens aan vast.

Meer weten?

Wilt u nog meer lezen over onze zorgverzekeringen?

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een naturaverzekering en een restitutieverzekering?

Wij hebben 2 naturaverzekeringen (CZ Zorgbewustpolis en CZ Zorg-op-maatpolis) en 1 restitutieverzekering (CZ Zorgkeuzepolis).

Gecontracteerde zorgverleners
Bij de naturaverzekering én de restitutieverzekering gaan rekeningen van gecontracteerde zorgverleners rechtstreeks naar ons. U hoeft dus niets voor te schieten. De rekeningen worden volledig door ons vergoed. Uiteraard vindt er wel een verrekening met het eigen risico plaats. Wij hebben met bijna alle zorgverleners een contract. Voor deze zorg maakt het dus niet uit of u verzekerd bent op een naturaverzekering of restitutieverzekering.

Niet-gecontracteerde zorgverleners
In alle gevallen moet u de rekening eerste zelf aan de zorgverlener betalen. Daarna kunt u deze bij ons declareren. U krijgt in 2017 vergoed:

 • CZ Zorgbewustpolis: maximaal 70% van de nota tot maximaal 70% van het afgesproken tarief
 • CZ Zorg-op-maatpolis: maximaal 75% van de nota tot maximaal 75% van het afgesproken tarief
 • CZ Zorgkeuzepolis: 100% tot een redelijke marktprijs (prijs die in Nederland gebruikelijk is) 

Premie

Omdat wij met gecontracteerde zorgverleners goede prijsafspraken maken, is de premie van de naturaverzekeringen lager dan de restitutieverzekering.

Vanaf wanneer kan ik de CZ zorgverzekering afsluiten?

Nadat wij onze premie voor het nieuwe jaar bekendmaken (elk jaar rond 12 november) is het mogelijk om naar ons over te stappen.

Wij regelen de opzegging voor u als u vóór 1 januari van het nieuwe jaar onze zorgverzekering aanvraagt. Als u tussen 1 januari en 1 februari onze zorgverzekering aanvraagt, dan moet u zelf uw opzegging regelen.

In de volgende situaties schrijven wij u met terugwerkende kracht in:

 • als uw zorgverzekering ingaat binnen 4 maanden nadat u verzekeringsplichtig bent geworden. Als ingangsdatum geldt dan de dag waarop de verzekeringsplicht ontstond.
 • als u de zorgverzekering bij ons afsluit binnen een maand nadat u uw zorgverzekering bij een andere verzekeraar hebt beëindigd, omdat deze de voorwaarden wijzigden of omdat het jaar afliep. Uw zorgverzekering gaat bij ons in op de eerste dag nadat uw oude zorgverzekering is geëindigd.

Hoe vraag ik een declaratieformulier aan?

Aanvragen van een declaratieformulier kan op de volgende manieren:

 1. Via Mijn CZ kunt u een declaratieformulier downloaden en uitprinten. U kunt hier uw declaratie ook volledig online indienen.
 2. Vraag een declaratieformulier via het contactformulier. Wij zorgen er dan voor zorgen dat u een declaratieformulier ontvangt.
 3. Bel onze Klantenservice. Wij sturen u graag een paar declaratieformulieren toe.