Integrale ouderenzorg

CZ groep vindt dat de zorg voor ouderen nog beter georganiseerd kan worden. We stimuleren de verschillende sectoren om optimaal met elkaar samen te werken, zodat er een effectieve zorgketen voor kwetsbare ouderen ontstaat.

Waarom doen we dit

We hebben steeds meer ouderen in Nederland, en de levensverwachting is sterk toegenomen. Daarom willen we samen met zorgaanbieders kijken hoe we ouderenzorg nog beter kunnen organiseren. We kijken met de regio hoe we zorg op andere manieren kunnen organiseren. Zo willen we de kwaliteit van de zorg verbeteren. En het zorgsysteem voor de toekomst houdbaar en betaalbaar maken.

Hoe doen we dit

We focussen ons al enkele jaren op 3 belangrijke onderwerpen uit onze visie: een regionale coördinatiefunctie, vroegsignalering en Advance Care Planning (ACP). Deze onderwerpen dragen bij aan het oplossen van de in-, door- en uitstroomproblemen die in veel regio's spelen.

Wat levert dit op

 • Kwetsbare ouderen zijn eerder in beeld en ontvangen op het juiste moment de juiste zorg op de juiste plek.
 • Huisartsen zijn minder tijd kwijt met het regelen van de juiste zorg voor hun patiënt.
 • V&V zorgaanbieders en ziekenhuizen krijgen beter voorbereide patiënten op het juiste moment in zorg.
 • Mantelzorgers houden het langer vol in de thuissituatie. Hierdoor wordt het moment van opname in de VVT uitgesteld.
 • Beschikbare capaciteit wordt effectiever ingezet. Hierdoor hoeven cliënten minder lang te wachten.
 • Patiënten houden niet langer dan nodig een ziekenhuisbed bezet. En oudere patiënten worden minder vaak ten onrechte doorgestuurd naar de SEH.

Infographic

Waar doen we dit

CZ is in 5 regio's in gesprek met zorgaanbieders om bovenstaande 3 onderwerpen te implementeren en te verbeteren. Dit doet CZ in de regio's:

 1. Breda en omgeving
 2. Zeeland
 3. Helmond - De Peel
 4. Eindhoven - De Kempen
 5. Oostelijke en Westelijke Mijnstreek

Contact

Bent u geïnteresseerd om in uw regio ook met integrale ouderenzorg aan de slag te gaan? Neem contact op met de zorginkoper van uw instelling voor meer informatie.

Naar boven