Innovatie in de zorg

Goede zorg is nooit af. Daarom gaat CZ verder. We lopen voorop in het verbeteren van de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg. Slimme innovaties helpen daarbij. Samen met zorgverleners implementeren we bestaande en bewezen innovaties in nieuwe toekomstgerichte zorgprocessen. Zoals deze!

Digitale zorg

Digitale vormen van zorg zijn cruciaal om met elkaar de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. We kunnen en willen niet meer zonder. CZ ondersteunt zorgverleners in de transformatie naar meer digitale zorg.

Lees meer over digitale zorg

Heeft u zelf een innovatief idee?

Doe de check en stuur uw idee naar CZ. Samen maken we de zorg beter.

Is uw idee geschikt?
Digitale zorg via een tablet

Snel overleg met een specialist

Huisartsen kunnen voortaan makkelijker een medisch specialist raadplegen. De huisarts krijgt vaak snel antwoord, soms al tijdens het consult. En de patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis als het niet nodig is.

Samen beslissen

We stimuleren zorgverleners om samen met de patiënt te beslissen over de behandelkeuzes. Patiënten zijn beter geïnformeerd, meer tevreden over de behandeling, ervaren minder keuzestress en houden zich beter aan de afgesproken behandeling, Wij willen dat voor 2024 in ziekenhuizen álle gesprekken over behandelkeuzes volgens de principes van Samen beslissen worden uitgevoerd. Daarnaast stimuleren we ook het inzetten van Samen beslissen in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld in de huisartsenzorg en GGZ.

Voor de GGZ zijn er nu ondersteunende informatie en hulpmiddelen beschikbaar. Deze hulpmiddelen vindt u op de website: Samen beslissen - Akwa GGZ

Lees meer:

Gepersonaliseerde zorg (bij kanker)

De zorg kan beter op de persoon worden afgestemd, wanneer individuele behandelwensen worden gecombineerd met de biologische kenmerken van een patiënt. Slimme technieken zoals geavanceerde diagnostiek of kunstmatige intelligentie helpen behandelaars daarbij. Hiermee kunnen ze beter inschatten of een behandeling of medicatie aan zal slaan. Met het programma My best Treatment stimuleert CZ het gebruik van deze toepassingen.

Lees meer:

Sneller revalideren na een operatie

Met het Amphia ziekenhuis in Breda onderzoeken we hoe patiënten met een nieuwe heup of knie sneller én beter kunnen revalideren. Vanuit huis, met een persoonlijk revalidatieplan, een slim polsbandje, een app én contact met de arts en fysiotherapeut als het nodig is.

Fit voorbereid op een operatie

Voor verschillende patiëntgroepen wordt onderzocht of een programma om fitter te worden voor een operatie bijdraagt aan een sneller herstel en minder complicaties. We doen dit onderzoek bij darmkankerpatiënten in samenwerking met het Maxima Medisch Centrum. Samen met het Radboudumc zijn we ook begonnen andere aandoeningen te onderzoeken. CZ vergoedt het programma waarbij bewegen, stoppen met roken en mentale ondersteuning een onderdeel zijn.

Kunstmatige alvleesklier

CZ onderzoekt met patiënten hoe een kunstmatige alvleesklier (Artificial Pancreas) kan helpen om niet meer afhankelijk te zijn van het toedienen van insuline. We bekijken samen met de patiënten hoe hun leven door de inzet van technologie verandert.

Parkinsonwatch

Met Parkinsonpatiënten testen we de Parkinsonwatch. Dit slimme horloge registreert de bewegingen en de patiënt kan daarbij zelf ook aangeven hoe hij zich voelt. Dit geeft de neuroloog waardevolle informatie en helpt om de juiste medicatie bij de patiënt in te stellen. Met het initiatief willen we het verloop van de ziekte vertragen. De Parkinson Smartwatch ondersteunt de zorgprofessional bij de behandeling en geeft de gebruiker inzicht in de aandoening.