Fysieke belasting effectief aanpakken

Als uw medewerker kampt met fysieke klachten, wilt u hem snel en goed helpen. Om uitval te voorkomen. Maar wat is de beste en kortste weg naar de juiste interventie? Weten wat echt werkt? Vraag het onze experts.

Fysieke belasting, beroepsziekte nummer 2

Fysieke belasting is een overmatige belasting van het houdings- en bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld door tillen, duwen of repeterende bewegingen. Maar ook activiteiten die veel energie kosten en invloed hebben op bijvoorbeeld de spieren, bloedsomloop, ademhaling of stofwisseling kunnen fysieke overbelasting veroorzaken.

Aanpak fysieke belasting per branche


De problemen door fysieke overbelasting verschillen overduidelijk per branche. Branches met een hoge fysieke werkbelasting, zoals de bouw- en zorgsector, hebben er meer last van dan bijvoorbeeld kennisbranches met overwegend beeldschermwerk.

Man met kar

Fysiek zwaar werk

Voorbeelden: bouw, productie, transport, landbouw, visserij, horeca, cultuur
Kenmerken: fysiek zwaar en repeterend werk, veel staan en lopen, soms een ongezonde werkhouding

Man en vrouw aan het werk

Kennisorganisaties

Voorbeelden: openbaar bestuur, ICT, communicatie en zakelijke en financiële dienstverlening
Kenmerken: veel zitten, ongezonde werkhouding, problemen in de nabije toekomst door toename thuiswerken

Verpleegster bij bed

Zorginstellingen

Voorbeelden: verpleegkunde, fysiotherapie, verloskunde, zorghulp en kinderopvang
Kenmerken: veel staan, lopen en kracht zetten en combinatie van slechte werkhouding en werkstress

Wouter Schouten met Schoutens Lijfblog

Schoutens lijfblog

Meer weten over fysieke belasting op het werk en duurzame inzetbaarheid? Wouter publiceert regelmatig nieuwe artikelen over dit onderwerp in zijn lijfblog. Bekijk zijn artikelen en andere inspiratie over fysieke belasting.

Meer inspiratie over fysieke belasting

Meer over fysieke belasting

Pak fysieke belasting aan met de CZ Bedrijfsgezondheidswijzer

Met de bedrijfsgezondheidswijzer krijgt u nóg meer kennis over fysieke belasting in uw organisatie. En leest u hoe u fysieke belasting aan kunt pakken.

Webinar ‘De kortste weg naar de best passende interventie’

Leer met het webinar ‘Fysieke belasting: de kortste weg naar de best passende interventie' in 30 minuten alles over fysieke belasting, de impact hiervan op uw branche en een nieuwe, doeltreffende aanpak voor overbelasting.

Whitepaper ‘Verzuim door zwaar werk effectief de baas worden’

Lees in het whitepaper ‘Verzuim door zwaar werk effectief de baas worden’ over de oorzaken en risico’s van fysieke belasting en leer met 5 keuzecriteria hoe een keuze maakt uit een enorm interventieaanbod. Voor een effectieve aanpak.

Whitepaper Branchedata

Hoe scoort uw sector?

Gemiddeld verzuimen 3 op de 10 Nederlanders vanwege fysieke overbelasting door bijvoorbeeld kracht zetten, herhalende bewegingen of een ongezonde werkhouding. Maar er zijn flinke verschillen per branche. Weten hoe de werkbelasting in uw sector is?

Bekijk de branchedata fysieke belasting

Verzuim door fysieke belasting aanpakken? Vraag het de expert

Is verzuim door fysieke belasting een zorg voor u? Praat eens met een expert van CZ. Onze experts zoeken graag samen met u naar een onderscheidende en doeltreffende aanpak van werkbelasting. En bieden u toegang tot ons uitgebreide netwerk van bedrijfszorgaanbieders. Met ruim 233 interventies alleen al voor fysieke belasting. Neem vandaag nog contact op.

Blijf op de hoogte

Houd medewerkers gezond. Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in

Vragen? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering. U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.