Oplossingen voor fysieke klachten zijn vaak doodeenvoudig

Medewerkers weten zelf wel wat goed voor ze is.

Visionairs brengen de wereld verder. Elon Musk van Tesla is zo’n visionair. Musk heeft het productieproces van zijn elektrische auto’s zodanig geautomatiseerd, dat er nauwelijks nog mensenhanden aan te pas komen. Voor de productiviteit is robotisering bijzonder effectief, maar het is de vraag of het ook wenselijk is. Musk vindt zelf dat hij is doorgeschoten. Mensen moeten blijven werken vindt hij.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Wouter Schouten

4 december 2018 3 minuten

Veel bedrijven zullen zich hierin herkennen. Talloze mannen en vrouwen in overalls verrichten nog steeds fysieke arbeid in de magazijnen en productiehallen die Nederland rijk is. Hun leeftijd neemt toe. Gemiddeld ligt die al vaak boven de 50 jaar. Met de vergrijzing stijgt ook het verzuim, als gevolg van lichamelijke klachten. Daar moet je iets mee. Werkgevers waar ik kom, zitten soms met de handen in het haar. ‘Mijn medewerkers worden minder flexibel. Ze werken allemaal al lang bij me, hoe kan ik ze helpen, zodat ze komende jaren fysiek hun werk kunnen blijven doen?’

Hoe kan ik mijn medewerkers helpen, zodat ze de komende jaren fysiek hun werk kunnen blijven doen?

De beste oplossingen

Bedrijven hebben het gevoel dat ze het wiel zelf moeten uitvinden. Maar er is al heel veel informatie voorhanden. De beste oplossingen blijken meestal op de werkvloer te worden verzonnen. In het Europese distributiecentrum van de Japanse autobouwer Nissan Motors hebben ze de fysieke belasting van medewerkers enorm weten te beperken door oudere voormannen te bombarderen tot coaches die jonger personeel begeleiden om hun werk beter te doen. Ze hebben dat werk zelf jaren gedaan en weten precies wat er nodig is om de risico’s op lichamelijke overbelasting tegen te gaan.

In hoogte verstelbaar

Nissan heeft samen met de medewerkers ook het productieproces nog eens goed geanalyseerd en waar mogelijk geautomatiseerd. Daarnaast hebben ze simpele stappen gezet, door bijvoorbeeld bakken met onderdelen op de juiste hoogte te plaatsen en schaartafels neer te zetten die draaibaar en in hoogte verstelbaar zijn. Bij een sorteercentrum van PostNL heeft CZ iets soortgelijks gedaan. Een arbeidsfysiotherapeut is samen met medewerkers gaan onderzoeken waarom er zoveel lichamelijke klachten waren. Het bleek onder meer dat de krukken te laag stonden, waardoor armbewegingen onnatuurlijk werden. Een hogere kruk klinkt weinig hemelbestormend, maar eenvoudige oplossingen hebben vaak een enorm positief effect.

Bekijk het resultaat van de samenwerking tussen PostNL en CZ

Bedrijven helpen elkaar

Als klanten me dus vragen hoe ze hun medewerkers productief kunnen houden, adviseer ik meestal om het de mensen zelf te vragen en ik wijs ze op allerhande inzichten. Zo heeft TNO een schat aan informatie en praktijkvoorbeelden online gezet die werkgevers in allerlei branches wijzer maakt. De adviezen kunnen meteen worden opgevolgd. Onder de naam Pay it Forward is in Nederland trouwens ook een interessant netwerk actief. De bedrijven helpen elkaar om fysieke belasting zoveel mogelijk te beperken. Alle kennis en ervaring wordt in het netwerk gedeeld.

Musk is een visionair die wereldwijd veel werkgevers inspireert. Maar als het om verbeteringen op de werkvloer gaat, zijn medewerkers de specialisten. Laat ze maar eens met voorstellen komen hoe het beter kan en hoe ze zichzelf inzetbaar denken te houden. Ze zijn oud en wijs genoeg.

Heeft u vragen over hoe u uw medewerkers kan helpen, zodat ze fysiek hun werk kunnen blijven doen? Of wilt u er gewoon eens over verder praten? Ik kom graag met u in gesprek.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg

Ik adviseer bedrijven op het gebied van collectiviteiten en gezondheidsmanagement. Ik ben bewust bezig met voeding en beweging en ga graag op reis met mijn gezin.

Wouter Schouten

Lees ook:

Man met lasapparatuur fysieke belasting

HR-professional? Zo voorkomt u verzuim door fysieke belasting

Als uw medewerker kampt met fysieke klachten, wilt u hem snel en goed helpen om uitval te voorkomen. De beste manier om dat aan te pakken verschilt per branche. We hebben de oorzaken en remedies overzichtelijk per branche op een rij gezet.

Man op laptop

De meest voorkomende gezondheidsrisico’s in het MKB

Elke branche heeft eigen gezondheidsrisico’s die een logisch gevolg zijn van het soort werk dat medewerkers doen. Kijk wat de uitdagingen in uw branche zijn en ontdek met welke 3 beroepsziekten uw medewerkers het meest te maken krijgen.

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven