Over geurende koffie en een oude barista

Naarmate medewerkers ouder worden, neemt de kans op langdurige uitval toe. Kijk wat u kunt leren van Gambrinus, het bekendste koffielokaal van Napels.

Datum: 19 juni 2018 - Leestijd: 2 minuten

We mogen waarschijnlijk toch eerder met pensioen. De AOW-leeftijd stijgt pas in 2025 naar 67 jaar, vier jaar later dan was afgesproken. Actuarissen hebben berekend dat dit kan. Onze levensverwachting stijgt niet zo snel als werd aangenomen.

Dat is welkom nieuws voor werkgevers, gok ik zo. Veel werkgevers weten niet goed hoe ze hun oudere werknemers duurzaam inzetbaar moeten houden. Naarmate de leeftijd vordert neemt de kans op langdurig uitval toe. Zeker in zware beroepen.

Giovanni Fummo was barista bij Gambrinus, het bekendste koffielokaal van Napels. Het is een belevenis om er die loeihete espresso of cappuccino eens te proeven. Giovanni heeft zo’n 14 miljoen kopjes koffie gezet voor hij met pensioen ging. Hij bediende een prachtig ouderwetse Italiaanse espressomachine, met een handhevel. Dat is geen licht werk, daar moet je echt kracht voor zetten. Na 14 miljoen keer aan die hendel te hebben getrokken, heb je wel spierballen, zeg maar. Wat een kerel!

Giovanni werkte onder omstandigheden waar arbodiensten hier van op tilt zouden slaan. Samen met twee collega’s stond hij op tweeënhalve vierkante meter te zweten. Zelfs als het snikheet was in de zomer, was hij als een pinguïn, strak in het pak, aangekleed.

Maar de beste man had plezier in zijn werk. Hij maakte de best denkbare koffie van Napels. Hij was onderdeel van een heroïsch verhaal en had helemaal geen problemen met zijn arbeidsomstandigheden.

Bij Gambrinus weten ze heel goed welk product ze verkopen en wat belangrijk is voor klanten en medewerkers. Toen Giovanni zijn 12 miljoenste kopje koffie had gezet, ontving hij een oorkonde en kwam de burgemeester op bezoek om hem in het zonnetje te zetten (hier staat een geweldig filmpje van op YouTube. Hij kreeg de aandacht en waardering die hij verdiende en was een trots man.

Als de baas van Giovanni voor gemak had gekozen, dan zou hij wel een volautomatische Nespresso-machine hebben neergezet of een Senseo-apparaat en konden zijn medewerkers in spijkerbroek hun werk doen. Maar Gambrinus gaat voor het allerhoogste en om dat te bereiken had de directeur Giovanni keihard nodig. Daarom zorgde hij ervoor dat de barista tot zijn pensioen kon floreren.

Wie ouder personeel betrokken weet te houden, voorkomt dat fysieke arbeidsbelasting een groot risico wordt. Motivatie zit in de mensen zelf. Het is de kunst om dat aan te blijven spreken. Vraag mensen wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Met de hemelse cocktail van werkplezier, aandacht en waardering maakt het niet uit of iemand op zijn 65ste of op zijn 67ste met pensioen gaat. Als werk niet als werk voelt, kan je, bij wijze van spreken, eeuwig doorgaan.

Heeft u vragen over hoe u ouder personeel betrokken kunt houden? Mail mij gerust. Ik kom graag met u in gesprek.

Wouter Schouten
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg (tot 1 april 2023 werkzaam bij CZ)
Ik adviseer bedrijven op het gebied van collectiviteiten en gezondheidsmanagement. Ik ben bewust bezig met voeding en beweging en ga graag op reis met mijn gezin.

Meer weten?

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in