Mantelzorg en werk

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) omschrijft mantelzorg als "zorg die wordt gegeven aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving". Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een buurman, vriend of kennis. Nederland telt ruim 5 miljoen mantelzorgers en 1 op de 4 van hen combineert mantelzorg met een betaalde baan.

Mantelzorg en werk in cijfers

Alhoewel de term ‘mantelzorg’ al in 1972 is bedacht door medicus Johannes Hattinga Verschure, is het woord pas de laatste jaren erg in zwang geraakt. Mantelzorg neemt de laatste jaren enorm toe en kan ook z’n weerslag hebben op het werk. Herkent u zich in deze cijfers?

Meer feiten en cijfers? Bekijk de infographic ‘mantelzorg en werk’

Werk en mantelzorg, van visie naar aanpak

Als u ons vraagt hoe u het thema ‘mantelzorg’ in uw bedrijf moet benaderen, kunnen we daar niet direct een pasklaar antwoord op geven. Een goed beleid voor mantelzorg is namelijk maatwerk. Het is op de eerste plaats belangrijk om te weten hoe urgent het probleem voor u is, nu en over pakweg 5 tot 10 jaar.

Daarnaast is uw visie op werk en mantelzorg van belang: welke rol ziet u als werkgever weggelegd op dit gebied? Wilt u minimaal voldoen aan wettelijke eisen, zoals verlofregelingen of wilt u een mantelzorgvriendelijke organisatie zijn? Deze vragen zijn de basis voor een passende aanpak.

Benieuwd hoe andere bedrijven mantelzorg aanpakken?

Lees ook: De mantelzorgdilemma's van BCC

Wilt u hulp bij het bepalen van uw rol bij mantelzorg op de werkvloer?

Praat er eens vrijblijvend over met een expert van CZ. Wij zoeken graag samen met u naar een visie op mantelzorg die past bij uw bedrijf. En vertalen dat graag samen naar beleid. Neem vandaag nog contact op.

Kom in gesprek over mantelzorg en werk

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in