5 manieren voor het financieren van werkstress-interventies

Om werkstress te lijf te gaan, wilt u interventies inzetten. De kosten van deze interventies lopen uiteen. Van gratis tot zeer kostbaar. Wie gaat dat betalen? Voor de meeste interventies is er wel een financieringsbron te vinden waarmee u preventieve en curatieve interventies op het gebied van werkstress kunt betalen.

Datum: 27 november 2020 - Leestijd: 4 minuten

5 financieringsbronnen

Er zijn 5 bronnen waar u een beroep op kunt doen:

  1. Basisverzekering
  2. Collectieve aanvullende verzekering
  3. Interventieverzekering
  4. Bedrijfsverzekering
  5. Cofinanciering

Zorgverzekeringen bieden verrassende dekkingen

Diverse interventies, vooral curatieve, worden door de basis- en aanvullende verzekering gedekt. Voor veel bedrijven is dat een verrassing. Wanneer u een interventie wilt inzetten die de zorgverzekering vergoedt, kunt u dit met de medewerker bespreken. Mogelijk zal hij zijn eigen risico moeten betalen. De medewerker bepaalt uiteindelijk of hij ermee akkoord gaat.

Om hem tegemoet te komen, kunt u deze kosten voor uw rekening nemen. De CZ Interventie Experts kunnen u hierover adviseren.

Voorbeeld: Interventie financieren via basisverzekering

Revalidatie bij chronische vermoeidheid

Wanneer een medewerker langer dan 6 maanden zonder verklaring moe is en blijft, kan het zijn dat hij last heeft van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Revalidatie kan helpen om de fysieke en mentale belastbaarheid te verbeteren. De verwijzing geschiedt meestal via een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.

Voorbeeld: Interventie financieren via aanvullende verzekering

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De pijnklachten zijn meestal het gevolg van een depressie, burn-out of angststoornis. Soms hebben de klachten geen aanwijsbare oorzaak. De behandeling is erop gericht om het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning te herstellen.

Interventieverzekering en het Bedrijfspakket zijn extra’s

De interventieverzekering vergoedt specifieke interventies die niet onder de zorgverzekering van uw medewerker vallen. Het is een verzekering die de werkgever voor zijn bedrijf afsluit.

Voorbeeld: Interventie financieren via interventieverzekering

Training balans werk-privé

De eisen van werk en privé kunnen botsen. In enkele sessies wordt de bewustwording van de deelnemers vergroot. Ze krijgen les in tijdmanagement en maken een persoonlijk plan dat het evenwicht moet herstellen.

Voor medewerkers die zich niet of minder aanvullend verzekeren, kunnen werkgevers ervoor kiezen om een aanvullende verzekering voor hun medewerkers af te sluiten. Dit heet bij CZ het Bedrijfspakket. Het pakket vergoedt kosten van fysiotherapie en online programma’s voor psychische gezondheidszorg van een gecontracteerde interventie-aanbieder.

Afspraken maken met zorgverzekeraars over cofinanciering

Op het gebied van preventie zijn interessante afspraken te maken met zorgverzekeraars. Niemand is gebaat bij arbeidsongeschikte medewerkers of langdurig verzuim. En dat geldt ook voor ons als zorgverzekeraar. Om de zorg betaalbaar te houden, hebben wij belang bij het gezond houden van medewerkers.

Zo vroeg een Nederlandse multinational ons of we bereid waren te investeren in gezonde ontbijtsessies voor het personeel. We hebben 'ja' gezegd omdat we het belangrijk vonden dat de medewerkers gezonder gingen leven. Dat betekent niet dat wij heel werkend Nederland straks ontbijt serveren. Het voorbeeld laat zien dat we met bedrijven meedenken. En dat er op het gebied van cofinanciering mogelijkheden zijn, mits een bedrijf duidelijke plannen heeft.

Krijg inzicht in financieringsmogelijkheden

Meer weten?

Wilt u sparren over de kosten en vergoedingen van werkstress-interventies? Neem dan contact met mij op.

Ando Simonse
Productmanager
Ik ben financieel expert en zoek altijd naar oplossingen. Zelfs een speld in de hooiberg weet ik te vinden. Ik houd me bezig met het ontwikkelen, positioneren, implementeren en verbeteren van verzekerings- en/of bedrijfszorgproducten en diensten van CZ.

Meer weten

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in