Voorkom een vakantieburn-out bij medewerkers

De eerste zomervakantie in corona-tijd is een feit. Medewerkers zijn er hard aan toe. Ontspanning is misschien wel belangrijker dan ooit. Pas alleen op dat uw medewerkers niet direct na hun vakantie tegen een burn-out aanlopen.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Aukje Rekkers-Staal

30 juni 2020 2 minuten

Vakantie en burn-out vormen al jaren een opvallende combinatie. Uit cijfers van het CBS en de gezamenlijke arbodiensten blijkt bijvoorbeeld dat burn-out na een vakantie vaker voorkomt dan ervoor. Wie flink gestrest is voor vertrek, zal op vakantie niet voldoende uitrusten. De stresshormonen blijven in het lichaam aanwezig en als de medewerker weer aan de slag gaat, voelt hij of zij zich al na 1 week uitgeblust.

14%

ervaart grote stress tijdens vakantie

Bron:
CBS (2018-2019)

46%

rust niet voldoende uit op vakantie

Bron:
CBS (2018-2019)

58%

werkt harder na de vakantie

Bron:
CBS (2018-2019)


Tijdens de vakantie blijkt bijna de helft van de vakantiegangers niet in staat om volledig 'af te schakelen'. Mensen met hardnekkige stressklachten (14%) hopen dat na de vakantie alles beter zal gaan. Omdat ze meestal niet in staat zijn om hun gedrag aan te passen, is de hoop snel vervlogen. Ze werken vaak al in de eerste week harder dan ooit, met een burn-out en uitval tot gevolg.

Door Covid19 dreigen we minder vakantie te nemen

Vakantie is nodig om volledig te ontspannen en het lichaam te laten herstellen. Zo af en toe een weekendje vrij is niet voldoende om uit de snelkookpan te kruipen. Daar is een langere periode voor nodig. In januari 2020 was 70% van de Nederlanders van plan om op vakantie te gaan. Door de Covid19-crisis is dat gedaald tot 50%. De helft wil naar het buitenland, de andere helft blijft in Nederland. 25% twijfelt en 25% blijft thuis. Ze weten ook niet of ze vrij moeten nemen of moeten blijven werken.

Help uw medewerkers om de juiste keuze te maken

Werkgevers kunnen hun medewerkers helpen de juiste keuze te maken. Voor hun gezondheid is het echt beter om nu vakantiedagen op te nemen en bij te tanken. Het stressniveau moet naar beneden, ook omdat het coronavirus zoveel onzekerheid veroorzaakt. Thuiswerken lijkt relaxt, maar is behoorlijk inspannend. Doordat werk en gezin in elkaar overlopen, sta je, voor je het weet, elke dag minstens acht uur 'aan' en dat houdt niemand vol. Het tafelvoetbalspel op het werk en het praatje met collega’s bij de koffieautomaat hebben een functie. Je hebt afleiding nodig om gefocust te blijven.

Videobellen met Aukje over werkstress

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress Lees meer over videobellen

Tips voor een ontspannen vakantie voor lichaam én geest

Vakantie zorgt voor een gezonde balans. Een mens komt weer op adem als hij leuke dingen ervaart. Een verblijf in een andere omgeving is dan handig, maar geen noodzaak. Een 'thuisvakantie' kan ook effectief zijn.

Nu vakantie voor velen anders uitpakt, is de kunst van ontspannen extra uitdagend. Op het FitzMe Portal staan tips en adviezen waarmee uw medewerkers aan de slag kunnen. Het portal is helemaal in de vakantiestemming, want juist in deze periode is ontspanning super belangrijk.

U en uw medewerkers profiteren allebei van een ontspannen vakantie

Werknemers die heerlijk ontspannen vakantie hebben gevierd, zijn gelukkiger, productiever, geduldiger en ook nog eens aardiger voor hun collega’s. Bedrijven profiteren ervan als ze medewerkers in staat stellen om dit gevoel zo lang mogelijk vast te houden.

Hebt u vragen over het verminderen van werkstress en onze aanpak van bedrijfszorg? Mail mij gerust. Ik kom graag met u in gesprek.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg

Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Hebt u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Aukje Rekkers-Staal

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven