“Mensen zijn productiever als ze zich goed voelen. Moeilijker is het niet.”

Wat is werkgeluk? Waarom zijn steeds meer organisaties bereid om erin te investeren? Ik vroeg het Sven Rickli, eigenaar van Nolost Capital. Sven is specialist in werkgeluk en organisatierendement. We spraken af op het strand van Egmond.

Datum: 10 september 2019 - Leestijd: 3 minuten

Wat betekent werkgeluk voor jou?

Voor mij persoonlijk bestaat werkgeluk uit de energie die je geeft en de positieve energie die je ervoor terugkrijgt. Met ons bedrijf draaien we grote programma’s bij grote bedrijven, maar van de kleine dingen word ik nog steeds het gelukkigst. Het is fantastisch om een e-mailtje van iemand te krijgen die een masterclass heeft gevolgd en schrijft dat het voor hem life changing was. Werkgeluk ontstaat bij de gratie van wederkerigheid.”

Sven in gesprek over werkgeluk

Is werkgeluk ook meetbaar?

“Werkgeluk is iets rationeels. In het algemeen heeft het te maken met inhoud van het werk, met collega’s, met zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, expertise en beloning. Het is voelbaar én meetbaar. Het laat zich vergelijken met verliefdheid. Het geeft de dag zin en betekenis en iedereen weet hoe belangrijk dat is. Maar in tegenstelling tot verliefdheid kun je de oorzaken van geluk meetbaar maken en relateren aan productiviteit. Een woord als efficiency klinkt heel jeukerig, maar als je het alleen maar over geluk, bevlogenheid en gezondheid hebt en niet over prestaties dan ontbreekt er iets. Je moet die link leggen. Mensen zijn productiever als ze zich goed voelen. Moeilijker is het niet."

Hoe zorg je ervoor dat mensen zich goed voelen?

“Find the sweet spot”. Het begint bij het stellen van de juiste vragen op het juiste moment. Wat heeft iemand op dat moment nodig om zich goed te voelen? De juiste aandacht voor de opvolging hiervan is de cruciale volgende stap. Zoek naar de balans tussen goed zorgen voor iemand en het stimuleren van winnaarsmentaliteit. Stel hoge ambities, maar wel reële verwachtingen. Het niet behalen van verwachtingen maakt onverzadigd. In het tevreden zijn met jezelf en je prestaties schuilt vaak veel meer diepgang en geluk dan we denken.

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress
Videobellen met Aukje over werkstress

Waarom richt jij je op bedrijven en niet op individuen?

“Bij bedrijven zien we al jaren grote personele problemen door onder andere het niet kunnen vinden van goede medewerkers, door verzuim en verloop van medewerkers. Hierdoor verliest het bedrijf een kapitaal en dat is zonde. Daarnaast zijn bedrijven voor ons een platform om individuen te bereiken en daar samen te werken aan ontspanning, gezondheid, ontwikkeling, relationele of financiële zaken en nog veel meer belangrijke thema’s in iemands welbevinden. Hoewel 75% van de oorzaken waardoor mensen zich goed voelen in de privésfeer ligt, is well-being, net als performance, een gedeelde verantwoordelijkheid. Bedrijven begrijpen steeds beter dat het relevant is om te investeren in iemands totale welzijn, omdat ook zij hier van profiteren”.

Wat betekenen woorden als veiligheid, zekerheid en vertrouwen voor jou?

“Zij vormen de basis en die moet in orde zijn. Daar bovenop gaat het om oprechte aandacht. In het woordje ECHT schuilt de essentie. Als we zo een beetje heen en weer praten hebben we contact, maar als ik mijn hand op je schouder leg en we kijken elkaar aan en ik stel je oprecht een vraag, dan komt er emotie vrij en hebben we ECHT contact. We noemen dat connectie, de essentiële factor van een gelukkig mens.”

Klein gebaar, grootse impact

“Je wordt blij als je iemand kunt helpen of iemand iets kunt geven, ook in de zakelijke context. Als je iets moois kunt doen voor of met een ander en er waardering voor terugkrijgt, maakt dat heel gelukkig. En dat zorgt ervoor dat je steeds beter wilt presteren. Zo eenvoudig en krachtig is de formule FEELING GOOD, WORKING BETTER”

Is uw organisatie ook met dit thema bezig? En wilt u hier eens over van gedachten wisselen? Neem gerust contact met me op.

Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Meer weten?

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in