Hoe u gezondheidsdoelstellingen voor een HR-jaarplan bepaalt

Medewerkers komen optimaal tot ontplooiing als ze gezond, vitaal en inzetbaar zijn. Daarom is gezondheid zo’n belangrijk thema in uw HR-jaarplan. In dit artikel laat ik zien hoe u hiervoor de juiste doelstellingen bepaalt.

Datum: 20 augustus 2020 - Leestijd: 4 minuten

Bedrijfsdoelstellingen versus gezondheidsdoelstellingen

HR-doelstellingen liggen altijd in het verlengde van de organisatiedoelstellingen. Zodra u weet wat uw bedrijf wil bereiken en welke strategie het voert, kunt u er gezondheidsdoelstellingen aan koppelen.

Stel, uw bedrijf wil een omzetgroei van 10% realiseren. Dan moet u zich afvragen wat hiervan de impact is op uw medewerkers en wat u van ze mag verwachten. Zijn ze fit genoeg om een waardevolle bijdrage te leveren? Zijn ze er mentaal toe in staat? Gezondheidsdoelstellingen geven daar sturing aan.

De belangrijkste componenten van een gezondheidsdoelstelling

Ieder bedrijf heeft eigen uitdagingen en specifieke doelstellingen. U maakt ze bereikbaar door de volgende uitgangspunten in acht te nemen.

 • Wees kort, bondig en helder
  Voorbeeld: ‘De verzuimkosten bedroegen vorig jaar € 345.000. Volgend jaar moeten ze zijn teruggedrongen naar € 250.000.’
 • Maak prikkelende formuleringen
  Voorbeeld: Van de 100 medewerkers roken er 60. ‘Aan het eind van het jaar moeten 33% van de medewerkers definitief gestopt zijn met roken.’
 • Maak doelstellingen aan iedereen bekend
  Gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn gezamenlijke verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer. Als de werknemer de doelstellingen niet kent of niet onderschrijft, gebeurt er niets.
 • Bouw realisme in
  Haalbare doelstellingen werken motiverend. Zo klinkt een daling van het verzuimpercentage van 1% in één jaar niet gek, maar is in bijna alle gevallen niet realistisch.
 • Probeer doelstellingen meetbaar te maken
  Bijvoorbeeld:
  Het langdurig verzuim moet met x-procent worden teruggedrongen.
  Het aantal arbeidsongevallen moet halveren.
  De medewerkerstevredenheid moet van een 7 naar 7,5.

Op het eerste oog lijkt medewerkerstevredenheid weinig met gezondheid van doen te hebben. Niets is minder waar. De ervaring leert dat medewerkers het erg waarderen als hun bedrijf in gezondheid en preventie investeert. Dat vertaalt zich in een grotere mate van tevredenheid.

Houd het klein

De mooiste HR-jaarplannen komen niet tot uitvoer, doordat de doelstellingen te ambitieus of te veelomvattend zijn. Een kleine doelstelling is vaak doeltreffender. Zo wilde een technologiebedrijf het BMI van zware medewerkers verlagen door onder andere een ‘wandeltocht voor zware mannen’ te organiseren. Gewoon om ze in beweging te krijgen. Inmiddels wandelen meer dan 50 kerels met overgewicht tochten van 40 kilometer.

CZ heeft tientallen HR-afdelingen geholpen met het formuleren van gezondheidsdoelstellingen in hun jaarplan. Wij helpen u graag om uw doelstellingen in lijn te brengen met de organisatiedoelstellingen.

Loek van Groesen
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik zoek samen met klanten naar een efficiënte manier om gezondheid van medewerkers te verbeteren. Door meer te investeren in preventie, dragen we bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Ook interessant

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in