5 voorwaarden om ontspannen over leefstijl te praten

Het kan best lastig zijn om met collega’s over hun leefstijl te praten. Niet iedereen voelt zich daarbij op zijn gemak. Wij geven u graag 5 handvatten die u leidinggevenden kunt geven, waarmee ze ontspannen het gesprek aan kunnen gaan.

Datum: 25 januari 2019  - Leestijd: 2 minuten

De 5 voorwaarden

 1. Geef het goede voorbeeld

  Als een leidinggevende zelf niet doet wat hij van zijn medewerkers vraagt, waarom zouden zij het dan wél doen?

 2. Goede gespreksvaardigheden

  Wees oprecht geïnteresseerd en nieuwsgierig. Ga naast de medewerkers staan. Oordeel niet. Stel de juiste vragen op het juiste moment. Daar wordt het gesprek leuker van. De medewerker voelt zich gehoord, en heeft niet het idee dat u zich met zijn zaken bemoeit. Om gesprekstechnieken te verbeteren zijn verschillende workshops of cursussen voorhanden.

 3. Stel het doel van de medewerker centraal

  Mensen staan in hun kracht als ze mentaal, fysiek, en emotioneel in balans zijn. Als ze zingeving ervaren en voldoende energie hebben om die dingen te doen die ze moeten en willen doen. Ze voelen zich het plezierigst als ze in een omgeving werken waar vertrouwen heerst en die hen uitdaagt om het maximale uit zichzelf te halen. Wanneer het bedrijf hen motiveert, zullen medewerkers vaak zelf het initiatief nemen om hun leefstijl te veranderen. Steun hen zoveel als redelijk is, ontdek wat het bedrijf kan bijdragen, maar besef terdege dat de werkgever niet alles voor een medewerker kan oplossen. Mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid.

 4. Maak gezondheid zichtbaar in het bedrijf

  Tref de juiste voorzieningen. Bied medewerkers de mogelijkheid om pauzes actief in te vullen, samen te lunchen, samen te bewegen, staand of lopend te overleggen of te bellen. Als HR een visie op gezondheid heeft ontwikkeld, kunnen leidinggevenden het onderwerp vanuit die visie bespreekbaar maken.

 5. Blijf investeren in de toekomst

  Zorg ervoor dat praten over gezondheid en leefstijl raakt ingebed in de organisatie. Zie het als uw taak om leidinggevenden te ondersteunen bij hun pogingen om medewerkers fit te krijgen en te houden. Als de resultaten verbeteren, geeft dat rust en zekerheid. De geïnvesteerde tijd betalen medewerkers ruimschoots terug met hun gezondheid.
Loek van Groesen
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik zoek samen met klanten naar een efficiënte manier om gezondheid van medewerkers te verbeteren. Door meer te investeren in preventie, dragen we bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Meer weten

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in