7 inspirerende activiteiten om leefstijl te verbeteren

Medewerkers vinden het belangrijk dat hun werkgever ze motiveert om gezonder te worden. Maar hoe pakt u dat aan? Welke activiteiten kunt u inzetten om de leefstijl van medewerkers te veranderen, of op z’n minst positief te beïnvloeden?

Datum: 17 mei 2017 - Leestijd: 5 minuten

Eén belangrijke stelregel

Er is één belangrijke stelregel: hoe leuker en laagdrempeliger de initiatieven  zijn, des te aanstekelijker gezondheid wordt. Mensen houden van spel. Ze vinden het gezellig om met elkaar bezig te zijn. Zo houden ze elkaar gemotiveerd. Wat kunt u als HR-manager doen om een gezondere leefstijl in de praktijk te brengen?

1. Fiets- en loopbureaus

Bewegen is belangrijk voor de gezondheid. Maar ga maar eens drie keer per week naar de sportschool als je een drukke baan hebt en niet overloopt van de energie. Om medewerkers meer te laten bewegen, is een nieuwe generatie kantoormeubilair ontwikkeld. Minder zitten is de clou. De deskbike maakt het mogelijk om fietsend te werken. De treadmill is een bureau waaraan mensen rustig wandelend hun werkzaamheden kunnen uitoefenen. En hoge statafels bieden medewerkers de kans om staand te vergaderen.

Fiets -en loopbureaus

2. Groepssporten

Mensen houden ervan om met elkaar iets te doen en elkaar uit te dagen. Samen wandelen, rennen, fietsen, voetballen, hockeyen, zwemmen of fitnessen blijkt effectief. Als er een teamgevoel ontstaat, ervaren medewerkers elkaars steun en wordt leefstijl haast vanzelf een onderwerp waarover je met elkaar praat. Door gezondheid leuk te maken, verspreidt het zich als een olievlek door de organisatie.

Groepssporten

3. Kantoorrecreatie

Pingpong en tafelvoetbal zijn hip & happening. Mensen vinden het leuk. De aanschaf van tafeltennistafels en voetbalspellen blijkt een kostenefficiënte manier om medewerkers fit te houden en lekker met elkaar bezig te laten zijn. Werkplekken komen er door tot leven. Binnen en buiten. Door een of meer tafels neer te zetten ontstaan vaak spontaan competities, waardoor sport en spel een duurzaam karakter krijgt.

Kantoorrecreatie

4. Slaapcabines

Sommige bedrijven hebben speciale slaapruimten. Medewerkers mogen daar overdag uitrusten. Of een powernap doen. Zo’n dutje geeft lichaam en geest een flinke oppepper. Vijf minuten kunnen al voldoende zijn. Een goede nachtrust maakt onderdeel uit van een gezonde leefstijl. Gezond eten, luisteren naar je lichaam, de dag rustig afbouwen en op tijd naar bed. Mensen zijn fitter als ze voldoende slaap krijgen.

Slaapcabines

5. Kookles voor het hele gezin

Dertig procent van de Nederlanders is te zwaar. Geen wonder dat gezonde voeding in de bedrijfskantine langzaam maar zeker standaard begint te worden. Bedrijven verzorgen trouwens steeds vaker kookworkshops voor medewerkers en hun partner. Om gezond eten te stimuleren moet het hele gezin weten waarom ‘vers’ beter is en hoe je lekker en verantwoord kookt. Het thuisfront is namelijk voor een groot deel bepalend voor de leefstijl van mensen.

Kookles voor het hele gezin

6. Sportbudgetten

Zoveel mensen zoveel wensen. Met name medewerkers met een slechte conditie zien er tegenop om te gaan sporten. Een laagdrempelige stappen-challenge met hun collega’s kan een mooie opmaat zijn naar meer sporten. Sommige bedrijven stellen een sportbudget beschikbaar. Medewerkers kunnen dan doen wat ze leuk vinden. De een haalt zijn golfvaardigheidsbewijs, de ander volgt een bootcamp, weer een ander gaat slowpitch softballen.

Sportbudgetten

7. Gezondheidsmarkten

In een tijd waarin mensen steeds meer moeten, en continu online zijn, is een goede balans tussen werk en privé de basis van een gezonde leefstijl. Tijdens speciale inhouse gezondheidsmarkten kunnen medewerkers informatie inwinnen over alles wat met leefstijl te maken heeft. Ze krijgen tips over eten en slapen en het voorkomen van (werk)stress. De gezondheidsmarkten zijn maatwerk, toegesneden op de situatie bij uw bedrijf.

Gezondheidsmarkten

Kent u nog leuke initiatieven die de moeite van het delen waard zijn?

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u weten hoe u zulke activiteiten kunt ontplooien? Mail me, dan neem ik contact met u op en kunnen we erover praten.

Nathalie Gertsen
Consultant bij FitzMe Company
Ik coach oplossingsgericht en vanuit positieve psychologie. Ik bied oplossingen voor werkgevers en medewerkers, voor individuen en groepen. Mijn motto: echte verandering treedt alleen op als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn. Om ze te helpen moet je oprecht geïnteresseerd zijn.

Bent u geen werkgever?

En wilt u wel aan de slag met een gezonde leefstijl? Geen zorgen. We helpen u graag ergens anders verder. Meer weten over een gezond gewicht, stress verminderen en beter slapen?

Lees hier verder

Meer weten

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in