Medewerkers willen dat hun bedrijf hen motiveert om gezond te worden

De meeste Nederlanders staan zeer positief tegenover onderwerpen als gezondheid en vitaliteit. Ze vinden dat hun werkgever meer activiteiten mag ontplooien. Maar welke activiteiten bedoelen ze?

Datum: 17 mei 2017 - Leestijd: 3 minuten

Een paar cijfers

  • 71% van de medewerkers vindt gezondheid belangrijk.

  • 62% wil zelfs dat hun werkgever ze motiveert om fit te worden en te blijven.

  • 55% vraagt om gezond eten in de kantine.

  • 1 op de 6 vindt dat hun werkgever wel wat meer activiteiten mag ontplooien.

De getallen komen van JOGG, voorheen het Convenant Gezond Gewicht. De initiatiefnemer van het gezonde schoolontbijt op Koningsdag. JOGG (het Convenant dus) heeft van 2010 tot 2015 onderzoek gedaan onder jong en oud, op school en op het werk. De uitkomsten zijn bemoedigend.

Gezondheid op het werk is eigenlijk heel eenvoudig

Toch reageren veel werkgevers schuchter. Ze willen niet bemoeizuchtig of geforceerd overkomen. In mijn vorige artikel heb ik hier aandacht aan besteed. Wat mij betreft is het niet zo ingewikkeld om gezondheid in een bedrijf bespreekbaar te maken. Voor HR is er een mooie rol weggelegd. U kunt leidinggevenden adviseren hoe ze het best een gesprek kunnen voeren met hun medewerkers.

Minstens een uur sporten per dag

Een groeiend aantal ondernemingen ontplooit inmiddels gezonde activiteiten. En bij een enkeling is ‘een gezonde leefstijl’ de gewoonste zaak van de wereld. De medewerkers van Adidas en Reebok, in Amsterdam-Zuidoost, sporten minstens een uur per dag. Het bedrijf heeft er allerlei high-tech faciliteiten voor gecreëerd: fitness-apparaten, een basketbalveld, slimme apps (met hartslagmeters, stappentellers, stressindicatoren en oefeningen), en natuurlijk heel veel trappen tussen de verdiepingen en vers, gezond eten.

Bewegen met collega’s is leuk en effectief

Ook medewerkers nemen steeds vaker zelf het initiatief. Ze vormen hardloopgroepjes, fietsclubjes of zwemgroepen. Of ze organiseren sportdagen, wandeltochten, briskwalkings en survivaltochten. Is het niet voor het hele bedrijf, dan wel voor hun eigen afdeling.

Sporten met collega’s is niet alleen leuk en gezond, maar ook een effectieve vorm van teambuilding. Technologie maakt deze ontwikkeling de komende jaren nog uitdagender. Er zijn duizenden apps op de markt die mensen aanzetten tot meer en beter bewegen, tot gezonder eten en om te leren ontspannen.

Actueel zijn de stappen-challenges. Met behulp van stappentellers nemen collega’s het tegen elkaar op. Zo komt letterlijk iedereen in beweging. Niet alleen de sportievelingen. Stappen kunnen we allemaal en ook met kleine stappen kom je vooruit.

Gezonde en fitte medewerkers zijn belangrijk voor een bedrijf. Gezondheid draagt bij aan geluk. Hoe beter mensen in hun vel zitten, des te productiever ze zijn op hun werk. Bedrijven kunnen activiteiten ontplooien en hun invloed laten gelden. Het is daarbij wel van belang dat ze rekening houden met de wensen en behoeften van de medewerkers zelf.

Welke activiteiten wilt u ontplooien? Waar zou uw bedrijf behoefte aan hebben?

Ter inspiratie heb ik 7 gezonde initiatieven op een rij gezet. Leuk voor uw medewerkers. Goed voor uw bedrijf. Zo gaan we allemaal vooruit.

Bekijk 7 gezonde initiatieven
Nathalie Gertsen
Consultant bij FitzMe Company
Ik coach oplossingsgericht en vanuit positieve psychologie. Ik bied oplossingen voor werkgevers en medewerkers, voor individuen en groepen. Mijn motto: echte verandering treedt alleen op als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn. Om ze te helpen moet je oprecht geïnteresseerd zijn.

Meer weten

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in