'Na coronacrisis doorpakken op inzetbaarheid'

"De coronacrisis vraagt veel flexibiliteit van werknemers en werkgevers. Laten we deze ervaring benutten voor inzetbaarheid in het post-coronatijdperk," stelt John Behrens, adviseur zorg & bedrijfszorg bij CZ. "De waarde van het menselijk kapitaal wordt nu heel zichtbaar."

Datum: 30 juni 2020 - Leestijd: 7 minuten

Zet de coronacrisis de mentale gezondheid van werknemers onder druk?

"Dat is voor elk type bedrijf en medewerker verschillend," zegt John Behrens adviseur zorg & bedrijfszorg bij CZ. "Bij sommige bedrijven zitten medewerkers tijdelijk thuis zonder werk. De werkgever maakt zich dan zorgen hoe mensen dat ervaren. Zij vragen zich wellicht af wat de huidige situatie betekent voor hun baan in de toekomst. Als er dan weinig sociale contacten zijn en mensen tot nu toe niet konden sporten, helpt dat niet om de stress te verminderen. Bovendien weten we niet wanneer deze situatie ophoudt. Dat is een grote factor van onzekerheid."

"Nu vindt alles in dezelfde context plaats. Ook dat kan bijdragen aan mentale overbelasting. Mensen die wel gedurende lange tijd thuis werken, zijn dat volgens hem meestal niet gewend. En ook al zijn ze dat wel, de dag verloopt nu toch anders omdat bijvoorbeeld de partner thuis is. Voorheen zag je collega’s op kantoor, sprak je de leidinggevende op locatie en zag je vrienden thuis of in het café. Nu vindt alles in dezelfde context plaats. Ook dat kan bijdragen aan mentale overbelasting."

Voldoende ontspanning en rust zijn belangrijk

"Voor iedereen die nu extra hard werkt, gaat het erom om thuis op een goede manier te ontspannen. Dat je op een gezonde manier omgaat met de mentale en fysieke belasting van het werk. Dat je bijvoorbeeld de tijd neemt voor een goede maaltijd, zeker als je op het werk de maaltijden onder tijdsdruk naar binnen werkt. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om te letten op voldoende rust, goede voeding, beweging et cetera, maar als werkgever moet je daar ook aandacht voor hebben."

Belangrijke rol voor leidinggevenden

"Er is een belangrijke rol weggelegd voor leidinggevenden. Het is cruciaal dat zij in verbinding blijven met medewerkers en hun betrokkenheid laten zien. Daar zijn veel technologische mogelijkheden voor, al begrijp ik dat leidinggevenden dit niet altijd makkelijk vinden. In een digitale omgeving is de non-verbale communicatie anders dan wanneer je tegenover elkaar zit. De kans dat je signalen mist, is groter. Een andere grote hindernis met betrekking tot inzetbaarheid is dat aandacht voor medewerkers erbij inschiet. Bijvoorbeeld door alle dagelijkse beslommeringen of een te grote span of control."

Leidinggevenden, ga het gesprek aan!

"Als medewerkers uitvallen, hoor ik best vaak dat werkgevers dat wel hadden zien aankomen. Blijkbaar waren er wel signalen, maar was de leidinggevende onvoldoende in staat om deze op te pakken. Veel leidinggevenden vinden het niet alleen lastig om problemen te signaleren, maar ook om daarover in gesprek te gaan. Maar het signaleren en bespreken van klachten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vaardigheden hiervoor zijn overigens wel te trainen. Daar kunnen wij leidinggevenden ook bij helpen."

"Het begint hoe dan ook met aandacht voor de ander. Bel medewerkers vaker en vraag dan niet alleen naar het werk maar ook hoe het thuis gaat en hoe ze de coronacrisis ervaren. Dan ontstaat er ruimte om ook te praten over minder makkelijke onderwerpen als stress of slaaptekort. En kun je medewerkers naar passende interventies leiden als er eventueel problemen zijn."

Module Thuis werken aan vitaliteit

Speciaal voor deze uitdagende tijd stelt CZ de module 'Thuis werken aan vitaliteit' op het FitzMe portal gratis beschikbaar aan iedereen met een zorgverzekering van CZ. Deze module geeft online tips en oefeningen van 3 tot 10 minuten die helpen om fit en in balans te blijven. Denk aan tips voor thuiswerken, het versterken van de weerstand met gezonde voeding, het belang van bewegen en het leren omgaan met angst en onzekerheden. Voor verzekerden van CZ die in de zorg werken, is een aparte module beschikbaar.

Zijn bedrijven nu niet vooral bezig met overleven?

"Voor sommige bedrijven geldt dat zeker. Maar werkgevers willen ook dat medewerkers in staat blijven om hun werk te doen. Dat wordt alleen maar belangrijker als bedrijven straks weer opschalen. Daar horen gezonde, vitale medewerkers bij. Voor de coronacrisis sprak ik met veel werkgevers over duurzame inzetbaarheid. Zij zien de noodzaak om de focus te verleggen van verzuim naar gezondheid en inzetbaarheid. Zaken als aandacht voor medewerkers, hun vitaliteit, werkomstandigheden en de privésituatie komen daarin ook aan bod."

In de coronacrisis wordt de waarde van het menselijk kapitaal heel zichtbaar

"Ik vind het mooi om te zien dat mensen zich in deze crisis heel flexibel tonen. Werkgevers vertellen dat ze trots zijn dat hun medewerkers met alle veranderingen kunnen omgaan en soms heel inventief blijken. Organisaties zijn zelf overigens ook wendbaarder dan voorheen. Thuiswerken was bijvoorbeeld 'not done' voor veel werkgevers. Maar nu blijkt er toch veel mogelijk op dat gebied."

"Die flexibiliteit moét er nu zijn, maar ik hoop dat de aandacht voor wendbaarheid en flexibiliteit blijvend verbeterd is na deze periode. Dat werkgevers echt het verschil willen maken in de inzetbaarheid van mensen, zodat het risico op uitval kleiner is. En dat werknemers meer zelf de regie willen en kunnen pakken om nu en in de toekomst inzetbaar te zijn en met plezier hun werk te blijven doen. Nu is de tijd om door te pakken op dit thema."

Bron: PW.

John Behrens
Adviseur zorg en bedrijfszorg
In verdiepende gesprekken met werkgevers over de aanpak van gezondheid en duurzame inzetbaarheid vindt u me op m’n best! Samen op zoek naar díe inzichten die leiden tot de beste aanpak om uw medewerkers gezond en inzetbaar te houden. Ik ben ervan overtuigd dat een goede collectieve zorgverzekering hierbij essentiële meerwaarde biedt. Bent u toe aan een inspirerend gesprek over inzetbaarheid in úw organisatie en de waarde van uw collectiviteit hierbij? Neem dan zeker contact met me op!

Ook interessant

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in